Hektická rána? 7 triků, jak dostat děti do školy dřív a bez nervů

  • Hektická rána? 7 triků, jak dostat děti do školy dřív a bez nervů
    Také se vašim dětem nechce vstávat a rána jsou pak hektická? Tady je 7 tipů, jak to změnit.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    24. října  2017 
     06:00

    Máte děti? Tak asi víte, jak jsou s nimi rána náročná a zdlouhavá. Vzbudit je, vstát z postele, umýt se, vyčistit zuby, obléknout se, připravit snídani...v tento moment už nervózně koukáte na hodiny a popoháníte děti, ať se s tím toastem tolik neloudají. Nastávají další zmatky, najít batoh, boty, klíče. V tuto chvíli už možná zamykají brány vaší školy. Chcete, aby vaše rána probíhala v klidu a v pohodě? Zkuste tyto triky. 

  • 1. Nachystejte se už večer

    Připravte si všechno už večer.
    Připravte si všechno už večer.
    Autor: iStock

    Tohle je opravdu osvědčená metoda mnoha rodičů. Aby se vyhnuli ranním zmatkům, připraví věci dětem do školy už den předem. Někteří chystají oblečení, jiní už po večeři připraví stůl na snídani a mnozí dělají dětem svačinové balíčky. Také je dobré večer zkontrolovat, zda-li mají děti nachystané všechny potřeby ve školní tašce. A zeptat se jich, jestli něco nepotřebují, ať to horko těžko nesháníte ráno. A nezdržujete se ráno hledáním knoflíků, bavlnek či odstřižků látek (teda upřímně, některé věci nenajdete ani večer, ale i tak).

  • 2. Zaveďte si rutinu a řád

    Zaveďte rutinu a pravidelný řád.
    Zaveďte rutinu a pravidelný řád.
    Autor: iStock

    Ranní rutina pomáhá. Opravdu. Zaveďte si pevný "jízdní řád" a dělejte věci přesně ve stejném pořadí, jak jste zvyklí. Budete mít navíc jistotu, že jste na nic nezapomněli. A nebudete se muset vracet pro zapomenuté věci, jak se děje často v domácnostech, kde ráno vládne chaos a zmatky. 

  • 3. Uspořádejte závod

    Uspořádejte závod.
    Uspořádejte závod.
    Autor: iStock

    Děti soutěžení milují. A takový závod je dokáže "nakopnout". Budete se až divit. Sama teď každé ráno počítám do deseti, aby moje čtyřletá dcera přidala na tempu. A kupodivu to funguje. Můžete zkusit i jinou fintu: "Slíbila jsem dceři muffin z pekárny, která je poblíž školy, ale jedině, když odejdeme z domu včas," říká Stephanie Dolgoff, editorka serveru Goodhousekeeping.com.

  • 4. Vyvoďte důsledky (a dodržte je)

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Neříkáme, že máte dětem vyhrožovat, ale hned několik maminek se svěřilo, že děti udržují v tempu tím, že jim lehce pohrozí zákazem televize nebo přidáním nějaké práce. Pokud děti dostávají kapesné a pravidelně neodchází z domu včas, můžete jim pohrozit, že se jim za každý pozdní odchod kapesné sníží. 

  • 5. Investujte do budíků, bzučáků a zvonků

    Kupte budík a nastavte různá upozornění.
    Kupte budík a nastavte různá upozornění.
    Autor: iStock

    Kupte si budík nebo stopky a nastavte odpočítávání. "15 minut do odjezdu autobusu, 5 minut...Čas jít!" I tahle ranní strategie se osvědčila mnoha rodičům. Někteří šli dokonce dál a svým dětem nainstalovali do pokoje domovní zvonek se zvukem gongu a nebojí se ho ráno použít. Dokonce opakovaně. 

    Když se dítěti ve škole nedaří, řešení neodkládejte 

  • 6. Přiznejte i svou chybu

    Dávejte si věci na stejné místo, vyhnete se zmatkům.
    Dávejte si věci na stejné místo, vyhnete se zmatkům.
    Autor: iStock

    Děti už jsou přichystané, ale vy hledáte klíče, mobil, peněženku? Udělejte si ve svých věcech pořádek a pravidelně je umisťujte na jedno místo. Taková obyčejná polička dokáže divy. Pokud děti dovážíte do školy autem, ještě večer se přesvědčte, že nádrž vašeho vozu je plná, vyhnete se rannímu tankování. Už takhle vás pravděpodobně zdrží kolony! S těmi je také dobré počítat a dát si časovou rezervu. 

  • 7. Neponocujte a choďte spát brzy

    Maminka ukládá chlapce ke spánku.
    Maminka ukládá chlapce ke spánku.
    Autor: iStock

    Asi to bude znít jako klišé, ale pokud se v noci dobře vyspíte, budete všechny ranní povinnosti zvládat mnohem lépe a radostněji. A potvrzují to i někteří rodiče. Pokud jejich děti zalehnou do postele dřív, často se ráno probudí i samy a odpadá klasické nepříjemné buzení a dohady, ať už konečně vylezou z postele. 

/
Autor: kog
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku