Chutě, pachy, vášnivé uklízení. Desítka žen se svěřila, jak poznala těhotenství

  • Chutě, pachy, vášnivé uklízení. Desítka žen se svěřila, jak poznala těhotenství
    Těhotné ženy se svěřily se svými pocity, chutěmi a zlozvyky.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    5. října  2017 
     06:00

    Možná jste to zažila. Ještě dřív, než si uděláte těhotenský test, přestanou vám chutnat cigarety nebo káva, začnou vám páchnout různé věci a lidi nebo máte obrovskou chuť na maso, i když jste ho několik let nejedla. Těhotenství se ženou zacvičí. I s jejími chutěmi a čichovými smysly. Několik žen se nám svěřilo, jak poznalo, že jsou "v tom". 

  • 1. Začala jsem jíst maso

    Deset let jsem nejedla maso, v těhotenství jsem se neovládla.
    Deset let jsem nejedla maso, v těhotenství jsem se neovládla.
    Autor: iStock

    Byla jsem vegetariánka deset let a v druhém trimestru jsem měla šílené chutě na maso. Třeba i na jídlo, které jsem v životě nejedla. Nějakou dobu jsem odolávala, ale pak jsem ho ochutnala. Asi jsem ho opravdu potřebovala. Protože jinak si ty svoje chutě nedokážu vysvětlit. Teď kojím a maso jím stále. Nejvíc mi chutná hovězí. Uvidím, co bude dál.

    Hanka, 36 let

  • 2. Všechno mi smrdělo

    Zkraje těhotenství mi všechno smrdělo.
    Zkraje těhotenství mi všechno smrdělo.
    Autor: iStock

    Najednou mi všechno začalo smrdět. Nemohla jsem jezdit veřejnou dopravou, ale i v autě mi smrděly různé voňavé doplňky jako stromečky či parfémy do auta. Když si můj manžel udělal ovocný čaj s příchutí vanilky, nemohla jsem to ani cítit. Natolik jsem byla přecitlivělá (a asi i otravná svému okolí). To už jsem ale věděla, že jsem těhotná a čím je moje čichací přecitlivělost způsobená. 

    Katka, 32 let

  • 3. Divoké a zlé sny

    Měla jsem šílené sny.
    Měla jsem šílené sny.
    Autor: iStock

    Jakmile jsem zjistila, že jsem těhotná, začaly se mi zdát různé sny. Většinou byly dost děsivé – třeba, že se někdo vloupává do našeho domu. Také se mi zdálo, že mě někdo pronásleduje a chce mi ublížit. Pořád jsem před někým utíkala. Bylo to šílené. Asi to bylo tím, že jsem měla strach přivést nový život do tohoto světa. 

    Zuzka, 30 let 

  • 4. Pořád jsem uklízela a přerovnávala

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vždycky jsem měla ráda pořádek, ale to, co jsem vyváděla v těhotenství, z toho už šílel i můj muž. Pořád jsem všechno uklízela, srovnávala a přerovnávala. Pořád dokola. Moji kamarádi už si ze mě začali dělat legraci. Z mé pořádkumilovnosti se stala obsese. No, opravdu. Teď, když už máme děti, nemám tolik času a jsem víc v klidu.

    Michaela, 40 let 

  • 5. Přestala mi chutnat káva

    Neměla jsem takovou chuť na kávu.
    Neměla jsem takovou chuť na kávu.
    Autor: iStock

    Jsem odjakživa kafař. Než jsem zjistila, že jsem těhotná, vypila jsem klidně i pět až šest šálků denně. Jenže najednou mi káva přestala chutnat. Tu ranní jsem si tedy nikdy neodpustila, ale už to prostě nebyl ten požitek. Navíc mi už ani nevoněla jako dřív. Jelikož jsme se s mužem o miminko snažili, měla jsem jasno. Udělala jsem si těhotenský test, který vše potvrdil.

    Gabriela, 33 let 

  • 6. Konečně mi bylo teplo

    V těhotenství mi konečně nebyla doma zima.
    V těhotenství mi konečně nebyla doma zima.
    Autor: iStock

    Jsem celkem zimomřivá, ale jakmile jsem otěhotněla, už jsem neškemrala a neprosila manžela, ať zatopí. Konečně jsme se shodli. Můj muž má, jak se říká, studený odchov, a když jsem žadonila, aby trochu zvýšil teplotu, vždy to pro mě udělal, ale pak doma chodil demonstrativně ve spodním prádle. Bylo mu vedro. Moje těhotenství přivedlo do naší domácnosti klid a harmonii. 

    Jana, 35 let

    To sedí! Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách

  • 7. Nechutnaly mi cigarety

    V těhotenství mi přestaly chutnat cigarety.
    V těhotenství mi přestaly chutnat cigarety.
    Autor: iStock

    Pokoušeli jsme se o miminko asi rok a půl. I když jsem se snažila kouření omezit, nepřestala jsem. Byl to zkrátka můj zlozvyk a neuměla jsem s tím ze dne na den seknout. Na podzim jsme jely s kamarádkou na prodloužený víkend na dámskou jízdu. Bylo to divoké, ale něco bylo špatně. Nechutnaly mi cigarety. Po příjezdu domů jsem si okamžitě udělala těhotenský test a bylo jasno. 

    Veronika, 37 let 

  • 8. Naskákaly mi nevzhledné pupínky

    V těhotenství se mi pleť výrazně zhoršila.
    V těhotenství se mi pleť výrazně zhoršila.
    Autor: iStock

    Nikdy jsem neměla dokonalou pleť, vždy před menstruací se to navíc zhoršilo. Ale co se stalo v těhotenství, mě trochu zaskočilo. Na obličeji a na zádech mi vyrašily červené pupínky, vypadala jsem jak puberťák. Na kožním mi lékařka řekla, že je to tou hormonální změnou a předepsala mastičku. Odešlo to až s porodem, teď už mám pleť zase normální. A k tomu krásného chlapečka. 

    Martina, 37 let 

  • 9. Byla jsem přecitlivělá

    Byla jsem přecitlivělá, všechno mě rozplakalo.
    Byla jsem přecitlivělá, všechno mě rozplakalo.
    Autor: iStock

    Tohle je asi normální, ale já si teda normální nepřipadala. Všechno mě rozplakalo. A když říkám všechno, myslím opravdu všechno. Třeba jen hloupá reklama. Nebo když můj muž koukal na seriál Okresní přebor, byla tam jedna scénka, která mě dojala k slzám. Opravdu. V rodině si ze mě začali dělat legraci a říkali mi "plačka". Naštěstí se to zlepšovalo a teď už je zase všechno ve starých kolejích. 

    Lenka, 39 let 

  • 10. Měla jsem neobvyklé chutě

    Měla jsem nepřekonatelné chutě. I na dost zvláštní věci.
    Měla jsem nepřekonatelné chutě. I na dost zvláštní věci.
    Autor: iStock

    Samozřejmě. Každá těhotná má chutě. Moje máma jedla třeba během těhotenství jen jablka. Já ale vymýšlela neobvyklé kombinace chutí. Přišla jsem na geniální nápoj. Míchala jsem si colu s mlékem. Opravdu. Teď už mi to také připadá nechutné, ale já prostě nemohla utišit své chuťové buňky. 

    Karolína, 36let 

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku