Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Péťa, kterému pomáhají Koukalovi, dostal milion! Už dýchá sám a má zvedák

Autor: Kristýna Beránková - 
14. září 2017
19:04

Česká biatlonistka Gábina Koukalová (26) a její manžel, badmintonista Petr Koukal (30), odmítli loni ve svůj velký den svatební dary. Požádali své hosty, aby raději darovali peníze malému Péťovi.

Ten skončil po nehodě ochrnutý. Díky pomoci už má klučina bezbariérový byt a zvedací systém. Život Péti Kašpara a jeho maminky Moniky tragicky změnila jediná sekunda. Péťa strávil v roce 2015 se svými rodiči dovolenou u moře. Letadlo přistálo na letišti v Mnichově.

Když se rodina vracela domů do Smečna na Kladensku, došlo k nehodě. „Nevím, co se stalo, spala jsem. Probrala jsem se zkroucená v autě, viděla jsem Péťu nad sebou v autosedačce,“ popisuje hrůzné chvíle Monika.

Sama byla těžce zraněná, Péťu museli záchranáři resuscitovat a tatínek, který řídil, nehodu nepřežil. Na ARO strávil Péťa sedm měsíců. Ukázalo se, že má zlomený krční obratel, a proto byl od krku dolů kompletně nehybný. I dýchat za něj musel ventilátor.

Smutný příběh dojal Gábinu Koukalovou a jejího manžela. Ti požádali hosty na své svatbě v květnu 2016, aby místo darů věnovali peníze Péťovi. Díky sportovní dvojici se ve spolupráci s kontem Bariéry podařilo vybrat milion. „Jsme všem skutečně vděční. Mohli jsme upravit byt bezbariérově a pořídit si třeba zvedací systém,“ popisuje Monika.

Z darovaných financí dále platí i rehabilitace. S Koukalovými se Péťa už několikrát viděl. „Říkal jim teta Puška a strejda Pálka,“ usmívá se Monika. Sportovní dvojici také rád předvádí své úspěchy. Zatím se podařilo zbavit Péťu ventilátoru. Dýchá sám, pouze na noc mu musí maminka »přidávat kyslík«.

Zároveň se alespoň částečně povedlo rozpohybovat ručičky. „Může se to zdát jako malý pokrok, ale pro nás je to první krok k tomu, aby Péťa mohl jednou sám ovládat elektrický vozík,“ vysvětluje maminka.

V kosmickém oblečku 

Rozpohybovat Péťu by měla pomoci i speciální terapie v tzv. kosmickém oblečku. „Terapie využívá neuroplaticity mozku, tedy schopnosti obnovit správné pohybové vzorce,“ vysvětluje Jarmila Zipserová, primářka kliniky Axon. Zjednodušeně lze říct, že díky terapii se obejde poškozené místo a vytvoří se nové.

VIDEO: Šampionka Koukalová! Takhle převzala zlatou medaili z MS v Hochfilzenu.

Video  Šampionka Koukalová! Takhle převzala zlatou medaili z MS v Hochfilzenu  - Petr Žaloudek (Blesk)
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi