Hubnutí díky čokoládě a kakau? Ano, když víte, jak na to

Hubnutí díky čokoládě a kakau? Ano, když víte, jak na to
16. září  2017 
 06:00

Chcete mít zdravé srdce, udržet si normální váhu? Pak se obklopte potravinami, které ještě nedávno patřily na černou listinu, ale dnes už to neplatí. Jezte zdravé tuky a budete zdraví, štíhlí a v pohodě. Najdete je v knize Davida Freje Tučné superpotraviny a oleje, kterou vydalo nakladatelství Eminent.

V knize najdete seznam tučných potravin, které výživoví poradci považují za největší nepřátele. Přitom kvalitní a zdravé tuky jsou nejdůležitější živinou v naší stravě. MUDr. David Frej vás přesvědčí o tom, že epidemii cukrovky, obezity, nemocí srdce a dalších civilizačních chorob způsobila nízkotučná strava s převahou nezdravých, průmyslově zpracovaných tuků a margarínů, provázená nadbytkem sacharidů a rafinovaných cukrů. Ne tuky, ale sacharidy jsou nebezpečné. Autor přináší výsledky studií, které ukazují, že cukr spolu s nedostatkem tuků a také nízká hladina cholesterolu zkracují život a zvyšují riziko nemocí – i obezity.

Autor: Eminent

Co tedy mimo jiné radí? Zařadit do jídelníčku více zdravých tuků v kvalitním mase, másle, sádle a vejcích. Velmi důležité jsou pro nás ořechy, kakao a nerafinované rostlinné oleje, například řepkový, lněný nebo olivový. Zdravé tuky nás chrání před nemocemi srdce, mozkovou mrtvicí a cukrovkou, snižují riziko demence, zpomalují stárnutí. Mají protizánětlivé účinky a patří do první linie v boji proti rakovině. A co je důležité, nezpůsobují ukládání tuku v těle a podporují hubnutí.

Proč jíst čokoládu?

• Čokoláda obsahuje tuky, které patří k nejzdravějším, zejména ty mononenasycené. Obsahuje taky hodně vlákniny, draslík, železo, měď, mangan a vitaminy A, B, C a E

• Kakao v čokoládě patří k potravinám s nejvyšší antioxidační schopností likvidovat volné radikály.

• Kvalitní čokoláda (s více než 70 % kakaa) má ve složení více tuku než sacharidů a méně ovlivňuje hladinu krevního cukru, méně zatěžuje slinivku a vylučování inzulinu než běžné sladkosti.

• V pravé čokoládě najdete jen pravý tuk z kakaového másla, nikoli přidaných tuků.

• Stimulantů, jako je kofein a teobromin, je v čokoládě méně než v kávě, coca-cole nebo čaji, naopak epicatechin (hlavní flavonoid) v kakau zlepšuje kognitivní vlastnosti a schopnosti vyjadřování.

• Hořká čokoláda snižuje krevní tlak, srážlivost krve a reguluje srdeční rytmus. Zlepšuje také citlivost na inzulin.

• Hořká čokoláda pomáhá při hubnutí, protože jeden až dva čtverečky po jídle uspokojí chuť na sladké jen za cenu 40 kcal ve srovnání s 500 kcal v kousku dortu nebo koláče. Klidně si můžete dopřát denně 30 gramů čokolády. Kromě čokolády můžete koupit na kousky nalámané kakaové boby nebo pravé nerafinované kakao obsahující vlákninu a antioxidanty.

Tip na ranní čokoládový nápoj:

Organické nerafinované kakao můžete zamíchat do bio kravského, kozího nebo rýžového mléka se skořicí a případně se špetkou kajenského pepře. Ideálně tento nápoj pijte ráno, bude se vám lépe myslet a také vás nebudou trápit trávicí potíže. Kakao zahřívá a nezpůsobuje nežádoucí stimulaci jako například káva.

 

 Jaké potraviny vám pomohou při hubnutí? Podívejte se naše VIDEO:

Video se připravuje ...
Deset superpotravin, které vám pomohou při hubnutí • VIDEO: Markéta Tošnarová/mojezdravi.cz

 

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji