Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pobodané tělo, schované kalhotky a sado-maso. Co provedl vynálezce ponorky novinářce?

Autor: Darina Jíchová - 
6. září 2017
14:50

Dánský konstruktér a vynálezce Peter Madsen (46) čelí obvinění z vraždy. Měl zabít švédkou novinářku Kim Wallovou (†30) během její exkurze na jeho ponorce. Muž ale tvrdí, že ženě úmyslně neublížil, podle něj to byla nehoda. Na Wallovou prý spadl poklop ponorky. Z nových důkazů ovšem vyplynulo, že oběť byla po smrti nejen rozřezána, ale i pobodána. V ponorce se našlo i dámské spodní prádlo – zřejmě reportérčiny punčochy a kalhotky.

Madsenovy verze toho, co se na ponorce stalo, se neustále mění. Svým zachráncům řekl, že měl nějaké technické potíže a musel z ponorky vyskočit. Vyšetřovatelům také tvrdil, že Wallovou vysadil na pevnině a pokračoval v cestě. 

Policii se poté podařilo identifikovat bezhlavé tělo podle DNA, na to Madsen přiznal, že Wallová zemřela na palubě, ale že to byla nehoda. Žalobce Buch-Jensen se při výslechu ptal, jak se dostalo její oblečení do strojovny ponorky, Madsen řekl, že ji vysvlékl před tím, než ji hodil do vody.

U soudu vynálezce uvedl, že Wallová s ním přišla udělat rozhovor, když skončili, vylezl z ponorky první. Poklop pro ni držel otevřený, ale když přišla vlna, ztratil rovnováhu a poklop pustil. Ten zasáhl Wallovou a způsobil jí frakturu lebky. „Byla to strašlivá nehoda, žádný doktor by jí už nepomohl,“ řekl Madsen před soudem. Kim byla vážně zraněná, ležela na zemi v louži krve, zjistil jsem, že už nemá pulz,“ dodal, že měl v plánu pohřbít její tělo, sebe i ponorku na dně moře, vážně prý přemýšlel o tom, že se zabije.

„Byl jsem v šoku a přišlo mi to jako nejlepší řešení. Nechtěl jsem, aby mrtvola zůstala v mojí ponorce, svázal jsem jí nohy, vytáhl ven a vyhodil. Pak jsem se rozhodl, že bude poetické, když můj život skončí na Nautilu, nemohl jsem dál žít,“ vypověděl.

Neměl žádné vysvětlení, jak je možné, že tělo Wallové se našlo bez hlavy a s usekanými končetinami. Prokurátor Jakob Buch-Jepsen se ho zeptal, zda vozí na palubě pilu, Madsen řekl, že obvykle ano, ale při plavbě s Wallovou ji neměl.

Na vyloveném torzu byly navíc patrné četné bodné rány, pravděpodobně aby se v těle nedržel vzduch a rychleji kleslo ke dnu. Strážníci zajistili i železnou trubku, kterou k ženě Madsen přivázal, aby nevyplula na hladinu.

Soudkyně Anette Burkøvá nařídila, aby byl obviněný uvězněn na další čtyři týdny. „Jeho svědectví je nejednoznačné a plné nesrovnalostí. Stále se objevují další a další nejasnosti, prozatím se domnívám, že obviněný je spíše vinný, proto zůstane ve vazbě,“ oznámila soudkyně.

Šílenec, nebo sexuální predátor?

Madsen je ve vazbě od 12. srpna, původně byl zatčen pro neúmyslné zabití, ale nyní je souzen pro vraždu. Jeho právník sdělil tisku, že se rozhodli odvolat proti rozhodnutí včerejšího soudu, jeho klient se navíc odmítl podrobit psychiatrickému vyšetření.

Psychiatrický posudek by byl skutečně namístě, dva členové realizačního týmu, který Madsenově pomáhal ponorku postavit, u soudu vypověděli, že jim konstruktér v roce 2015 poslal následující zprávu: Nautilus je prokletý, na jeho palubě nebude klid, dokud žiju. Ta kletba jsem já.“

Jeho zločin mohl mít i sexuální podtext, před soudem vyšlo najevo, že si obžalovaný libuje v sadomasochistickém drsném sexu, kterému se měl oddávat na palubě své ponorky hned s několika ženami najednou.

Wallová byla reportérka na volné noze, která působila převážně v New Yorku a Číně, mezi kolegy byla respektovaná. Nejčastěji psala pro deníky The Guardian a New York Times, živá byla naposledy spatřena na Madsenově ponorce 10. srpna, její přítel nahlásil její zmizení toho dne večer.

Policie a pobřežní hlídka druhý den ráno našla 18metrový UC3 Nautilus na dně moře, svého času byl považován za největší amatérsky postavenou ponorku. O několik hodin později byl z vody vyloven i Madsen. Krátce na to vyplavalo i znetvořené tělo Wallové.

Monikay ( 6. září 2017 18:58 )

Vypadá to, že nezjistili, že by byly bodné rány způsobené za života novinářky... jinak by ho to usvědčilo snadno.

Monikay ( 6. září 2017 15:49 )

Lže jako když stiskne , ; nicméně jako obžalovaný se holt může bránit různými způsoby. Snad mu nesednou na lep

Zobrazit celou diskusi