Ryba: Dietní a zdravé jídlo, nebo toxický odpad?

Ryba: Dietní a zdravé jídlo, nebo toxický odpad?
30. srpna  2017 
 06:00

Jíte ryby, protože jsou zdravé a méně kalorické? Jenže ne všechny, některé jsou plné jedů. Poradíme vám, jakou rybu si vybrat a jak často ji jíst. 

Ryby jsou důležitým zdrojem živočišných bílkovin, vitaminů rozpustných v tucích a minerálních látek, které si tělo nedokáže samo vytvořit. To je ta dobrá stránka věci. Jenže vedle těchto velmi zdravých látek některé mořské ryby obsahují příliš mnoho jodu a zbytky toxických látek ze znečištěných moří. Takové ryby byste neměli jíst příliš často, navzdory doporučením výživových poradců, že rybu máte mít na talíři dvakrát týdně. Zejména malé děti by se jim měly přímo vyhýbat.


Proč? Můžou za to vysoký obsah dioxinů, dále polychlorované bifenyly, polycyklické aromatické uhlovodíky a nejvíce toxická rtuť či methylrtuť. Tyto látky mohou v těle napáchat trvalé škody v podobě poruch štítné žlázy, poškození nervového systému, v případě vysokého obsahu rtuti také selhání ledvin. Některé prameny hovoří i o tom, že rtuť přispívá ke vzniku roztroušené sklerózy.

Které ryby tedy jíst, aby vašemu zdraví více prospívaly, než škodily? Přečtěte si v článku na mojezdravi.cz.

Chcete vědět, jak vybírat ryby v obchodě? Podívejte se na naše video:

Video se připravuje ...
Ryby nejsou drahé, kuřecí maso stojí víc než pstruh. • VIDEO: ...

Autor: Kateřina Erbsová/Moje zdraví

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji