Nejíte maso? Tipy na zdravé snídaně, svačiny a večeře pro sportovce!

Nejíte maso? Tipy na zdravé snídaně, svačiny a večeře pro sportovce!
26. srpna  2017 
 06:00

Ke zdravému životnímu stylu patří vedle pravidelné sportovní aktivity také odpovídající strava. Co jíst, když jste ze svého jídelníčku vypustili maso? Praktická doporučení a spoustu zajímavých receptů najdete v knize autorky Mareike Großhauserové Sportovní výživa pro vegetariány a vegany, kterou vydala Grada.

Pokud již delší dobu maso nejíte, pak vás kniha inspiruje zejména kapitolou, v níž najdete spoustu receptů na snídaně, svačiny, obědy i večeře. Přemýšlíte-li teprve o tom, že maso jíst přestanete, pak se v publikaci dozvíte, zda je maso skutečně nezbytnou součástí našeho jídelníčku, zda dokáže i bezmasá strava zajistit dostatečný přísun základních živin, a najdete tam další diskutované otázky z oblasti vegetariánské výživy. Autorka, která pracuje jako sportovní výživová specialistka, čtenářům vysvětlí výhody i nevýhody (i potenciální rizika) sportujících vegetariánů a poradí jim, jak se udržet v kondici.

Autor: Grada

V jiné kapitole se dozvíte, jaké jsou nejčastější výživové chyby a co všechno mohou způsobit v případě sportovních výkonů. Jak říká Mareike Grosshauserová, chcete-li se vyhnout bezprostřednímu negativnímu ovlivnění výkonnosti, je potřeba adekvátně zásobovat organismus sacharidy a vodou. K nejčastějším následkům chyb ve výživě patří podle ní předčasné vyčerpání glykogenových zásob vedoucí k rychlé únavě, symptomy hypoglykémie, nedostatek tekutin, soli a střevní problémy. V publikaci naleznete i tipy, jak jíst před sportovním výkonem a jak po něm a také jaké potraviny jsou pro sportující vegetariány vhodné. Rozhodně pak oceníte praktická doporučení v šesté kapitole, kde najdete spoustu informací týkajících se výběru mouky, oleje a toho, jaké alternativy kravského mléka jsou vhodné pro vegany.

Recepty vegetariánské sportovní kuchyně

Snídaně:

Ovesná kaše s jablečným pyré a skořicovým cukrem

Potřebujete: 4 lžíce jemných ovesných vloček, 4 lžíce prosných vloček, 200 až 300 ml mléka (nízkotučné kravské, mandlové či rýžové pro vegany), med, skořice, špetka soli

Postup: Přiveďte mléko k varu a přidejte vločky se špetkou soli. Dobře promíchejte a nechte chvíli povařit. Sundejte z plotny a nechte chvilku dojít. Ochuťte medem a cukrem se skořicí a trochou jablečného pyré či ovocného kompotu.

Večeře:

Hrášková polévka s mandlovou zavářkou

Potřebujete: 1 cibuli, 1 lžíci olivového oleje, 600 g mraženého hrášku, 100 g mandlové mouky, 1 l zeleninového vývaru, 100 g červené čočky, 1 stroužek česneku, trochu sladké papriky, tymián, rozmarýn, sůl a pepř

Postup: Nakrájejte cibuli a česnek nadrobno a poduste na olivovém oleji. Přidejte hrášek a krátce orestujte. Přilijte zeleninový vývar, červenou čočku a na silném plamenu přiveďte k varu. Přidejte tymián a rozmarýn a zhruba 15 minut vařte pod pokličkou. Nakonec všechno rozmixujte a vmíchejte mandlovou mouku. Dochuťte solí a pepřem.

 

Úspěch v hubnutí záleží nejen na tom, co jíte, ale taky na tom, jestli se hýbete! Podívejte se na naše VIDEO:

Video se připravuje ...
Úspěch v hubnutí záleží na jídle jen z jedné třetiny. Musíte se hýbat! • VIDEO: Vím, co jím
 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji