Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Holčička (10) po znásilnění otěhotněla. V Indii jí zakázali potrat

Autor: Darina Jíchová - 
7. srpna 2017
19:45

Soudní rozhodnutí v Indii rozpoutalo mediální peklo. Noviny nepíší o ničem jiném než o případu desetileté dívky, která se stala obětí znásilnění. Potom, co lékaři zjistili, že je holčička těhotná, rodina zažádala o přerušení těhotenství, soud však jejich žádost zamítl. Identita dívky zůstává pod ochranou indických zákonů.

Případ znásilněné dívky (10) z Čandígarhu byl vyšetřován na počátku letošního roku, po několika měsících vyšlo najevo, že dívka otěhotněla. „Často se setkáváme s těhotenstvím u dívek ve věku 14–15 let, ale tohle je první případ, kdy se jedná o desetileté dítě,“ řekl tisku soudní zástupce Mahavir Singh. Dívka byla znásilněna členem vlastní rodiny, pachatel je uvězněn a soudní jednání s ním zatím pokračuje.

Nejvyšší indický soud 28. července zamítl žádost o potrat na základě toho, že se dívka nachází již ve 32. týdnu těhotenství. Což je již pokročilé stadium a potrat by byl velmi riskantní, navíc podle lékařských zpráv se plod vyvíjí tak, jak má, a matka i dítě jsou v naprostém pořádku. Rozhodnutí bylo pro rodinu velkým zklamáním. „Nemá ani tušení, co se děje,“ nechal se slyšet jeden z příbuzných.

Indické zákony nepovolují přerušení těhotenství po jeho 20. týdnu, jedinou výjimkou je doporučení lékařů, že těhotenství ohrožuje život matky. Nicméně v posledních letech se indické soudy potýkaly s mnoha žádostmi o potrat. Žadateli byly často právě děti, které se staly oběťmi sexuálního zneužívání. Dívky většinou nebyly schopny rozpoznat, co se děje s jejich tělem a jejich žádost přišla příliš pozdě, a proto byla zamítnuta.

Matce vůbec nedošlo, že je dívka těhotná

Těhotenství u desetileté dívky bylo zjištěno před třemi týdny, když si stěžovala na bolest v podbřišku a matka ji vzala k lékaři. Příbuzní o děvčátku řekli: „Je to takové nevinné stvořeníčko, vůbec neví, co se s ní děje.“ Rodičům navíc unikly všechny příznaky těhotenství možná proto, že dívka je „zdravé, trochu oplácené dítě“. Navíc si ani v nejhorších nočních můrách nepředstavovali, že by jejich dcera mohla být těhotná v deseti letech.

Video: Šok v dětském domově, náctiletá oběť sexuálního zneužívá otěhotněla.

Video  Mladík zneužíval teenagerku, ta otěhotněla!  - tv JOJ
Video se připravuje ...

Rodina dívku stále ještě neobeznámila se situací, řekli jí, že má v břiše velký kámen, a proto se jí takhle vypoulilo. Dívce byla předepsána i speciální dieta zahrnující vejce, mléko, ovoce, ryby a kuře. 

Rodiče si nevědí rady, nemohou se s nastalou situací vyrovnat. Rodina je velmi chudá a žije v jednopokojovém bytu, otec pracuje jako státní zaměstnanec a matka je pomocnice v domácnosti. Pratibha Kumari, policistka, která případ vyšetřovala, je popsala následovně: „Jedná se o velmi milou rodinu, její matka se mnou nikdy nemluvila bez slz v očích, otec tvrdí, že se cítí, jako by mu dceru zabili.“

Rodinu pronásledují novináři

Situaci ještě zhoršuje to, že od zveřejnění případu rodinu pronásledují novináři na každém kroku. „Když za mnou přišel dívčin otec, řekl mi, že největším problémem je momentálně tisk. Popsal, že reportéři slídí kolem jejich domu dnem i nocí, a narušují tak soukromí rodiny,“ nastínil Neil Roberts, člen Výboru pro práva dětí.

Pozornost médií však také znamená, že dívce bude pravděpodobně poskytnuta nejlepší zdravotnická péče a že si může činit nárok na finanční kompenzaci od státu.

Muž obviněný ze znásilnění je bratranec dívčiny matky. O její roli v celém případu se vedou spory, sousedi tvrdí, že o všem musela vědět. „Jak mohla nepoznat, že je její dcera v sedmém měsíci těhotenství?“ ptají se sousedé.

Otec dívky chce spravedlnost a viníka by prý nejraději viděl popraveného. „Chci ho vidět pykat. Měl by dostat trest smrti nebo doživotí. K činu se přiznal, ale nikdy neřekl, že toho lituje,“ uvedl na adresu násilníka.

Odborníci: Dívka bude potřebovat pomoc psychologa

Místní novináři popsali, že rodiče se strachují o dívčinu budoucnost. Už navždy si s sebou ponese stigma toho, co se stalo.

Otec se rovněž bojí o její zdraví. Výsledky lékařských testů ale vypadají dobře, dívce byla zjištěna jen slabá anémie. Nicméně jsou tu i další obavy, holčička se narodila s dírou v srdci, kterou jí lékaři „ucpali“ v roce 2013, podle všeho by to však nemělo ovlivnit její těhotenství. Faktem však zůstává, že je dívka příliš malá na to, aby bez potíží porodila.

Každý rok při porodu zemře v Indii více než 45 tisíc dospělých žen a riziko úmrtí je u dívek mladších 15 let dvojnásobně vyšší.

Dívka má první termín v polovině září a lékaři se rozhodli, že porod provedou císařským řezem. V případě komplikací by mohlo dojít k předčasnému porodu. Rodina dívky se vzdala nároku na dítě, novorozeněte se ujme Výbor pro práva dětí a následně bude dáno k adopci.

Lékařští experti se shodují, že dívce hrozí vážné trauma a bude potřebovat odbornou pomoc dětského psychologa.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi