10 mýtů o Montessori: Tomuhle už nikdy nevěřte. Jaká je pravda?

  • 10 mýtů o Montessori: Tomuhle už nikdy nevěřte. Jaká je pravda?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    20. července  2017 
     16:00

    Část rodičů fandí Montessori výchově, část se o ni nezajímá a nemalá část rodičů si z ní utahuje, aniž by přesně věděli, v čem spočívá. Mezi lidmi se pak šíří nepravdivá tvrzení, která jsou nesmyslná. Například to, že Montessori je náboženstvím, nebo to, že dítě s takovou výchovou nesmí používat plastové hračky, natož třeba počítač. 

  • Mýtus č. 1: Montessori je náboženství

    Autor: iStock

    Mnoho lidí si myslí, že Montessori má náboženské kořeny.

    Fakta

    Montessori je moderní, komplexní, ucelený vzdělávací přístup vyvinutý Marií Montessori, italskou lékařkou, antropoložkou a pedagožkou, založený na vývojových potřebách člověka. V každé vývojové fázi nabízí člověku jiné podněty a jiné vzdělávací prostředí a odpovídá nejmodernějším poznatkům výzkumu lidského mozku.

  • Mýtus č. 2: Montessori je jen pro bohaté

    Maria Montessori přinesla naprosto nový přístup k výchově dětí.
    Maria Montessori přinesla naprosto nový přístup k výchově dětí.
    Autor: ...

    Montessori je spojováno s penězi a soukromým školstvím, protože většina Montessori škol je soukromých.  

    Fakta

    V posledních letech rychle přibývají veřejné Montessori školy po celém světě. Existuje mnoho iniciativ usilujících o rozšíření Montessori ve veřejném sektoru i v sociálně slabších komunitách. Montessori nacházíme v soukromých školách především z toho důvodu, že soukromé školy častěji nabízejí jiný přístup ke vzdělávání, který rodiče vyhledávají.

  • Mýtus č. 3: V Montessori si děti dělají, co chtějí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Někteří lidé si myslí, že Montessori děti se jen tak poflakují a nemusí nic dělat, že Montessori je takzvaně “cochcárna”. Nebo že v Montessori školách si děti místo učení jen hrají s pěknými hračkami.

    Fakta

    Věda dokazuje, že hrou se děti rozvíjejí a učí. Dítě objevuje svět prostřednictvím vlastního zkoumání a interakce s okolním prostředím. Možnost dětí vybrat si, co budou dělat, je jedním z klíčových prvků Montessori. Děti v Montessori školách si skutečně samy vybírají vlastní práci, a to kvůli tomu, že svoboda volby je základním předpokladem pro vnitřně motivované učení. A vnitřní motivace je klíč k úspěchu.

  • Mýtus č. 4: Montessori třídy jsou chaotické

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Montessori třídy mohou působit chaoticky, protože se zde odehrává velké množství aktivit najednou.

    Fakta

    Montessori respektuje vnitřní potřebu řádu u dítěte. Montessori třídy jsou uspořádané a řáduplné. Dítě nachází věci tam, kde mají být, na svých místech a uklizené. V takovémto uspořádaném světě se dítě cítí bezpečně a jistě a jeho mozek se může plně soustředit na učení. Díky tomu, že ve třídě je řád a pořádek, a díky tomu, že děti jejich práce zajímá a soustředí se na ni, je možné, aby ve třídě každé dítě dělalo ve stejném čase něco jiného.

  • Mýtus č. 5: Montessori je jen taková módní vlna

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Možná se zdá, že Montessori je právě „moderní“ nebo že je to vzdělávání, které „se nosí“, a že to je důvod, proč si rodiče Montessori pro své děti vybírají.

    Fakta

    První Montessori škola byla založena v roce 1907 a od té doby se tato metoda rychle a stále více šíří. Na světě již existuje více než 30 000 Montessori škol. Jen málo lidí si uvědomuje, že Montessori je nejrozšířenější ucelenou pedagogikou na světě.

  • Mýtus č. 6: Montessori děti nezvládnou přechod do „normálních“ škol

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Montessori nabízí láskyplné a respektující prostředí, ale reálný svět takový přece není. Montessori děti proto budou mít při přechodu do „opravdové“ školy problémy.

    Fakta

    V Montessori třídách děti každý den samostatně dělají důležitá rozhodnutí. Spolupracují s ostatními dětmi. Zvnitřňují řád malé lidské společnosti, ve které žijí. Dochází u nich k interakci v přirozené věkově smíšené sociální skupině. Montessori děti se velmi snadno přizpůsobují změnám. Lekce společenské zdvořilosti, které ve škole dostávají, jim pomáhají snadno se adaptovat na setkání s novými lidmi. S lehkostí se ptají na to, co potřebují vědět, a snadno se orientují v novém prostředí.

  • Mýtus č. 7: Montessori je jen pro nadané děti/funguje jen pro děti postižené

    Autor: iStock

    Objevují se hlasy, že Montessori školy jsou dobré pro nadané děti. Jiní říkají, že Maria Montessori vyvinula svou metodu vzdělávání při práci s mentálně a tělesně postiženými dětmi, a proto Montessori funguje jen pro ně.

    Fakta

    Montessori metoda je založena na znalosti přirozeností lidského vývoje, a ten je univerzální. Proto je Montessori vhodné pro všechny děti. Montessori pomáhá rozvíjet každé dítě individuálně, klade důraz na vrozenou inteligenci a rozvíjí to, v čem je dané dítě dobré. Montessori dává dětem šanci učit se svým vlastním tempem a díky tomu zažívat úspěch. Navštivte Montessori školu a uvidíte, že tato metoda funguje u všech dětí stejně!

  • Mýtus č. 8: Montessori je dobré jen pro mateřské školy

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Montessori je v pořádku pro děti v mateřské škole, ale jakmile začne o něco jít a přijde čas na povinnou školní docházku, je lepší dítě umístit do „normální školy“.

    Fakta

    Přestože Maria Montessori začala svou praxi před 110 lety prací s dětmi ve věku 3 až 7 let, Montessori odborníci od té doby vyvinuli kurikulum pro děti všech školních stupňů, včetně středních škol. Montessori vzdělávání je založeno na znalosti lidského vývoje a potřeb a tendencí člověka v každé životní fázi. Právě proto Montessori funguje tak dobře pro děti v dětských skupinách, v mateřské škole, v základní škole i na středoškolské úrovni. Počet Montessori základních a středních škol prudce narůstá a data ukazují, že absolventům těchto škol se daří velmi dobře. Rodiče jsou velmi spokojeni s kontinuitou, kterou Montessori nabízí.

  • Mýtus č. 9: Montessori osnovy jsou příliš volné

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Někteří lidé tvrdí, že Montessori děti nemají dostatek obsahových vědomostí.

    Fakta

    Montessori k učení přistupuje takzvaně mezioborově, takže děti se vždy učí více než jednu oblast látky. Projekty umožňují vlastní průzkum tématu a zároveň dítěti umožňují věnovat se tomu, co ho zrovna baví. Vzdělávací systémy po celém světě ustupují od výuky jednotlivých předmětů a od výuky pouhého obsahu. To, o čem dnes mluvíme jako o vzdělávání pro 21. století, zní Montessori uším velmi povědomě. Výzkumy výstupů dětí z Montessori škol dokazují, že Montessori děti mají znalosti srovnatelné s dětmi z běžných škol, a navíc mají široký obecný rozhled a nadprůměrně hluboké chápání souvislostí.

  • Mýtus č. 10: Moderní technologie jsou v Montessori třídách zakázány

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Mnoho lidí si myslí, že Montessori odsuzuje moderní technologie, jako jsou telefony, počítače a iPady, a to jakožto příliš abstraktní, komerční atd.

    Fakta

    Digitální přístroje jsou považovány za pomůcky, jestliže jsou plně v souladu s Montessori filozofií a praxí a jestliže se používají ve třídách na Montessori základní škole. Na této věkové úrovni nahlíží Montessori na digitální přístroje jako na potenciální nástroje sebeutváření. Zdržuje se tedy jejich zavedení, dokud děti plně neprozkoumaly a nevyčerpaly senzorické cesty.

    Poznejte Montessori zblízka

    Zajímáte se o Montessori? Vyrazte na Family Market, který je součástí velké mezinárodní konference o tomto výchovném směru konané příští týden v Praze. V pražském Kongresovém centru se od 27. do 30. července 2017 u příležitosti 28. ročníku Mezinárodního Montessori kongresu sejde více než 2000 odborníků na Montessori pedagogiku z celého světa. Vedle programu pro odborníky se pro rodiče a širokou veřejnost chystá na sobotu 29. července celodenní akce Family Market s bohatým programem pro rodiny s dětmi. 

    Bude to den pro celou rodinu inspirovaný pedagogikou Montessori. Rodiče budou mít možnost se něco dozvědět a spolu se svými dětmi na vlastní oči vidět, zažít to, jak tenhle přístup funguje. Po celý den se bude konat trh, kde bude možné zakoupit různé didaktické pomůcky, knihy a především samotné Montessori pomůcky pro různě staré děti. Nejmenší návštěvníci i jejich rodiče si před případným nákupem budou moci osahat a vyzkoušet celou řadu pomůcek.

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku