Dítě skončilo v nemocnici, protože matka jedla placentu. Je to nebezpečné?

Takto vypadá placenta těsně po porodu.
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
4. července  2017 
 06:00

Část žen věří, že když po porodu snědí alespoň kousek placenty, prospěje to jim i miminku. Podává se čerstvá v koktejlu, jako polévka či třeba sušená v kapslích. Zatímco se vedou spory, zda to skutečně může být prospěšné, vyšel najevo případ, kdy se dítě zřejmě nakazilo vážnou infekcí právě z placentárních kapslí. Následovalo varování před užíváním placenty, které však například její český zpracovatel považuje za přehnané. 

"Konzumace placenty nemá žádný zdravotní přínos, právě naopak. Americký úřad Centers for Disease Control and Prevention upozorňuje na možná rizika. Zdrojem opakované závažné bakteriální infekce u novorozence v americkém státě Oregon byla sušená lidská placenta v kapslích, které užívala matka," uvedl s odvoláním na zámořské odborníky web Zdravotnický deník. 

GALERIE: Které slavné ženy si daly placentu

Novorozenec v Oregonu skončil  koncem roku 2016 opakovaně v nemocnici s těžkou streptokokovou infekcí, kterou se vždycky podařilo přeléčit antibiotiky, ale která se neustále vracela. Teprve skoro po měsíci se podařilo zjistit příčinu: matka si nechala vyrobit kapsle z placenty – vyrábí se tak, že se kapsle usuší, rozdrtí a práškem se naplní kapsle. Matka jich užívala celkem šest denně. Teď s odvoláním na tento případ americký Centers for Disease Control and Prevention (CDC) varoval před pojídáním placenty po porodu.

Těchhle 5 typů fotek dětí nikdy nedávejte na Facebook. Proč?

Těchhle 5 typů fotek dětí nikdy nedávejte na Facebook. Proč?

Pokud existuje někdo, kdo zaplavuje sociální sítě fotkami svých potomků, jsme to my, hrdé matky. Děti fotíme ve všech pozicích a náladách. Zaznamenáváme…celý článek

Konzumace placenty po porodu je přitom mezi matkami stále populárnější a pochlubily se s ní i mnohé české i zahraniční celebrity. Velkou propagátorkou je například herečka Alicia Silverstone, která si z ní rovněž nechala vyrobit kapsle. "Dělaly mi dobře a opravdu jsem je milovala. Došlo to tak daleko, že se mě manžel ptal, zda jsem si už ten den vzala svoje pilulky štěstí. Bylo mi vážně líto, když mi došly," vylíčila Alicia Silverstone ve své knize věnované mateřství. 

Podívejte se na video ukazující první setkání rodičů s miminkem po porodu:

Kapsle z placenty si můžete nechat vyrobit i v Česku a není to zdaleka jediný způsob zpracování. Tento zvyk do Evropy přišel z Číny, která už po tisíce let tvrdí, že je to nezbytná věc k regeneraci po porodu, po kterém tělo nemá stálou hladinu hormonů a je unavené.

"Mnoho informací v článku Zdravotnického deníku vnímáme jako nepravdivé, zavádějící a neobjektivní. Je důležité prodiskutovat, jak byly tyto konkrétní tobolky připraveny a porovnat proces, který Nezávislá asociace pro zpracování a enkapsulaci placenty (česká firma - pozn.red.) používá," uvedla v reakci na informace o nákaze kojence v USA česká společnost zabývající se zpracováním placenty. S tím, že u amerického případu se vůbec nepodařilo jednoznačně prokázat, že se dítě nakazilo právě z placentárních kapslí. 

Celé vyjádření najdete TADY. 

Michaela Kalusová z Nezávislé asociace pro zpracování a enkapsulaci placenty ještě dodala, že sice není mnoho výzkumů zabývající se pracováním placenty, ale že pro její používání mluví množství spokojených matek. 

Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

Adele a Matt z britského Brightonu své okolí často šokují. Propagují porody doma, neoddělují placentu hned poté, co dítě přijde na svět, matka potomky…celý článek

Kromě kapslí připadá v úvahu placentový koktejl, který se pije do 24 hodin po porodu. Pokud je koktejl správně připravený, placenta by v něm neměla být cítit. Může být připravovaný z banánu, lesního ovoce, kustovnice čínské, vody nebo džusu – a z placenty samotné. Koktejl je také možné zmrazit a využít později.

Placentová esence by měla mít hlavně uklidňující účinky, vyrábí se ve složení půl na půl s alkoholem nebo destilovanou vodou a její trvanlivost při správném skladování je doživotní. Užívá se i dlouhodobě. Není však k mání hned po porodu stejně jako placentová tinktura, která se smí používat jen v případě nějaké potřeby. 

15 znamení, podle kterých poznáte, že jste opravdu dobrá máma

15 znamení, podle kterých poznáte, že jste opravdu dobrá máma

Být skvělou matkou nemá nic společného s tím, jestli vaše děti snědí všechnu zeleninu nebo jestli je necháte spát celou noc ve své posteli (i když…celý článek

6 věcí, které matky po porodu nesnášejí! Bez jejich souhlasu je rozhodně nedělejte!

6 věcí, které matky po porodu nesnášejí! Bez jejich souhlasu je rozhodně nedělejte!

Když se vám narodí dítě, jste sice nadšená, ale taky vyčerpaná. Čekáte tři čtvrtiny roku na to, abyste ho konečně mohla obejmout, a zároveň řešíte…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku