7 druhů hladu, které byste měli umět rozeznat, pokud chcete skutečně zhubnout

  • 7 druhů hladu, které byste měli umět rozeznat, pokud chcete skutečně zhubnout
    22. června  2017 
     06:00

    Že je hlad převlečená žízeň, už jste možná zaslechli, ale že můžete “jíst očima”? To by mohla být pro některé z vás úplná novinka. Existuje dokonce mnohem víc druhů hladu, které byste měli znát. Pokud si je totiž dokážete uvědomit, můžete se vyhnout zbytečným kaloriím.

  • Hlad očí

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Všichni si občas říkáme: "Hmm... Ten dortík vypadá dobře…" Nebo jdeme kolem zmrzliny a nemůžeme si pomoct, nelze si kopeček neobjednat... Pokud se to stává i vám, jednoduše v ten okamžik podléháte příjemnému vzhledu jídla. Na podobné věci byste si měli dávat obzvlášť pozor. Během dne totiž právě tímto způsobem získáváme mnoho zbytečných kalorií. Je důležité si uvědomovat nejen to, co jíme, ale také to, proč něco jíme. Zamyslete se a odpovězte si na pár otázek. Kdy jste jedli naposledy? Jakou výživovou hodnotu to hezké jídlo přináší? A zeptejte se sebe, jestli si ho skutečně musíte dát, když na vás doma čeká salát. Že už tu zmrzlinu tak nepotřebujete? No výborně! Mise splněna.

    Pravdou ale zůstává, že není důležité jen to, jak jídlo chutná, ale i to, jak vypadá, a proto byste měli dbát i na estetickou stránku pokrmu. Vaším novým koníčkem by se mohlo stát i fotografování jídel, která jste připravili. Tím budete dbát nejen na to, co jíte, ale i na to, s jakou chutí se do jídla pustíte.

  • Hlad nosu

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Kráčíte si v klidu po ulici, a najednou tok vašich myšlenek přebije vůně smažených hranolků z vedlejší kantýny. Možná to nezpůsobí, že první, co uděláte, bude to, že si koupíte celý pytel a sníte ho dřív, než dojdete domů. Stejně vám ale v podvědomí klíčí malé semínko chutě na něco smaženého nebo grilovaného.

    Takovým vjemům jsme vystaveni každý den, a aniž bychom si je uvědomovali, ovlivňují naše rozhodování. Je proto důležité umět své chutě kontrolovat. A přestože nám pod okny voní čerstvě upečená skořicová kapsička z pekárny naproti, zůstaneme silní a najdeme vhodnou zdravou alternativu. Co takhle opečené jablko polité medem a posypané skořicí?

  • Hlad srdce

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud se jen tak procházíte po kuchyni a otvíráte a zavíráte dvířka ledničky, něco je špatně. Takové uzobávání může spíše signalizovat psychické starosti nebo nevyřešené problémy. Jste-li smutní, v depresi, unavení nebo jen znudění, kila navíc vám určitě nepomohou. Vyřešte problémy, které vás trápí, přímo. Máte-li ale pocit, že nic takového není, možná se jen potřebujete zabavit. Jděte ven s přáteli, čtěte si, sportujte nebo se vydejte na procházku.

  • Hlad v ústech

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Největším nepřítelem nás všech, kteří se snažíme držet dietu a zhubnout o pár kilogramů, jsou naše vlastní chutě. Chutě někdy mohou být tak specifické, že nemusíme mít chuť na něco sladkého nebo slaného, ale můžeme chtít něco studeného, křupavého nebo krémového.

    Jak obalamutit vlastní chutě, to se snaží vyřešit poradci snad na celém světě. My, kteří víme, jak snadné je podlehnout a jak těžké je s chutěmi bojovat, zkoušíme všechno. Nejlepší řešení je najít zdravou variantu naší vytoužené představy. Ideální jsou rozinky, řecký jogurt, ovoce nebo ořechy.

  • Mentální hlad

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mentální hlad ovlivňují především čas, náš denní plán a naše zaběhlé stereotypy. Nenechte se ovlivňovat pocitem, že už byste se měli najíst. Pokud nemáte hlad, nemusíte jíst v momentě, kdy odbije poledne. Pokud ale naopak hladovíte a vyčkáváte v kanceláři, než vám hodinky řeknou, že už můžete jít na oběd, také to neděláte dobře. Spíše než skutečný čas poslouchejte víc biologické hodiny uvnitř těla, které vám naznačují, že už je čas oběda. Aby vás vaše vnitřní hodiny neměly šanci překvapit, mějte u sebe vždy připravenou zdravou dietní svačinku.

    Jak má vypadat ideální a vyvážená svačina, se dozvíte ve videu:

    Video se připravuje ...
    Jak má vypadat ideální svačina - malé jídlo během dne • VIDEO: Vím, co jím

  • Buněčný hlad

    ...
    Autor: Shutterstock.com
     

    Pokud je vaše tělo oslabené, chybí mu energie a má skutečně hlad, dá vám to znát. Nesmíte být proto k těmto náznakům lhostejní. Cítíte-li se malátní, unavení, je-li vám na omdlení nebo jste ospalí a nesoustředění, to všechno může znamenat, že vaše tělo strádá. Pro rychlé doplnění energie jsou ideální ovoce, ovocná šťáva, banán, hrst ořechů, musli tyčinka nebo rozinky.

  • Hlad v žaludku

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud vám kručí v břiše, znamená to, že máte skutečně hlad. I v případě, že se snažíte zhubnout a držíte dietu, hladovění není dobrá volba. Když vaše tělo hladoví, automaticky si ukládá zásoby energie v podobě podkožního tuku na to, aby mělo odkud vzít sílu, až přijdou ještě těžší časy. Mít po ruce zdravou a dietní svačinku je vždy potřeba právě kvůli tomu, abyste se vyhnuli akutnímu hladu. Pokud vám tedy kručí v břiše, žaludek vám naznačuje, že potřebuje trávit, a je tedy nejvyšší čas něco dietního sníst.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji