Lékaři jí řekli, že pokud nezhubne, brzy umře. Shodila skoro 100 kilo. Jak?

Michele Elbertson
Foto: Proprofimedia.cz
7. května  2017 
 06:00

Ženě lékaři předpovídali, že pokud bude nadále jíst tak nezdravě jako dosud, nedožije se ani dvaceti sedmi let. Dnes je třicetiletá žena nadšenkyní do běhání a zdravého životního stylu. Momentálně trénuje na maraton a cítí se lépe než kdy předtím.

Michele Elbertson byla od malička silné děvče. Kvůli své váze musela ve škole snášet těžkou šikanu. Její sebevědomí tím hodně trpělo. A ona se s šikanou vypořádávala tak, že více jedla. “Ve škole jsem měla jenom dvě kamarádky, ostatní mě šikanovali. Čím víc se mi smáli, tím víc jsem jedla, abych se rozveselila. Tloustla jsem ještě víc a smáli se mi o to víc,” říká dnes Michele.

Jako teenager Michele trpěla nadváhou. Jedla jen nezdravá jídla. Michele se vždy vyhýbala zdravým pokrmům, které jí připravila její máma, a za kapesné si raději koupila fast food nebo sladké. Nakonec vážila tolik, že nemohla cvičit s ostatními dětmi, a proto jí máma psala omluvenky, aby byla z hodin tělesné výchovy osvobozená. 

Když se Michele odstěhovala kvůli studiím na univerzitě, začalo to být ještě horší. “Měla jsem absolutní svobodu v tom, jíst, co jsem chtěla. Netrápila jsem se s vařením a jedla jsem denně fast food jako každé denní jídlo. Nezáleželo, kolik jsem toho snědla, nikdy jsem se necítila sytá. Dokázala jsem sníst velkou pizzu pro celou rodinu a pak si dát ještě dezert,” přiznává Michele. 

Špatná zpráva 

Když bylo Michele dvacet tři let, potřebovala jít kvůli nové pracovní nabídce na lékařské vyšetření. Tehdy jí doktoři sdělili tu strašnou zprávu. “Doktoři mi řekli, že pokud svůj život nezměním, nedožiji se dvaceti sedmi let. Že bych kvůli své váze před sebou měla poslední čtyři roky života, mě neuvěřitelně vystrašilo,” svěřuje se Michele. 

Operace žaludku 

Rozhodnuta byla udělat pro svůj život cokoliv, podstoupila tedy operaci a nechala si udělat bandáž žaludku, aby omezila přísun jídla. “Operaci jsem podstoupila v dubnu v roce 2010. Vše proběhlo bez problému. Dávala jsem si pozor na to, co a jaké množství toho jím, a jak plynuly měsíce, shodila jsem přes čtyřicet kilogramů.”

Velká výzva

Pro Michele to byl veliký úspěch. “Chtěla jsem ten úspěch oslavit. Dříve by to znamenalo něco dobrého sníst, ale to jsem nemohla. Rozhodla jsem se místo toho pro velkou výzvu – chtěla jsem uběhnout pětikilometrový závod.”

Co by měly jíst ženy po třicítce, aby zhubly? Podívejte se!

Video se připravuje ...
Co by měly jíst ženy po třicítce, aby zhubly nebo nepřibraly • VIDEO: Vím, co jím

Tréninky nebyly pro Michele snadné. Stále nebyla se svým tělem spokojená a běhala jen tehdy, když ji nikdo nemohl vidět. “Neustále jsem se chtěla vzdávat, ale vytyčila jsem si cíl a musela jsem ho splnit.” V roce 2011 zaběhla svůj první závod. “Každou minutu jsem se proklínala a chtěla jsem se vzdát. Byla jsem úplně poslední a jen jsem se modlila, aby to už skončilo.” 

“Den nato jsem se dívala na maraton v televizi a nemohla jsem uvěřit svým očím. V davu běželi lidé různě tlustí a velcí a všichni vypadali, jako že si to opravdu užívají. Tehdy jsem se rozhodla, že chci být součástí toho všeho.”

Michele je od té doby nadšenec do běhání. V roce 2012 zaběhla svůj první half maraton. Nyní trénuje na maraton a na Ironman triatlon, který zahrnuje skoro čtyři kilometry plavání, ježdění na kole a běhání. “Kdybych svůj život nezměnila, mohla jsem už být mrtvá. Takže tuhle druhou příležitost popadnu pořádně za pačesy.”

Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji