Takhle moc ubližuje dětem, když matky zůstávají s tyranem: 5 věcí, které možná nevíte

  • Takhle moc ubližuje dětem, když matky zůstávají s tyranem: 5 věcí, které možná nevíte
    Foto: iStock.com
    Sdílej na facebooku
    20. dubna  2017 
     06:00

    Ženy, které léta snášejí psychické či fyzické násilí od svého partnera, leckdy argumentují tím, že to dělají kvůli dětem. Aby měly tátu. Jenže to, že jsou děti svědky násilí mezi rodiči, na ně má tragický dopad. Podle odborníků jde jednoznačně o psychické týrání dětí. Navíc se děti učí, že násilí do vztahu patří jako něco normálního.

  • Dítě to vůbec nechápe

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Statistiky uvádějí, že až v 80 procentech rodin, kde probíhá domácí násilí, žijí děti. Domov, v němž jsou na denním pořádku hádky nebo i násilí mezi rodiči, není ovšem pro děti bezpečný. Ty pak žijí v narůstajícím napětí, úzkosti a obavách. „Dítě chování rodičů nerozumí. Nedokáže si vysvětlit, proč jeden rodič, kterého miluje, ubližuje druhému rodiči, kterého miluje rovněž,“ říká Martina Vojtíšková, předsedkyně Asociace pracovníků intervenčních center. Existuje minimálně pět zásadních důvodů, proč s násilníkem kvůli dětem nebýt, co nejrychleji ho opustit.

  • Děti se snaží zastavit agresi

     

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Děti na sebe přebírají zodpovědnost za ochranu napadaného rodiče, snaží se zastavit agresi, ale protože na to samy nestačí, zažívají pocity viny, bezmoci a vlastního selhání. Přitom odpovědnost je na straně napadeného rodiče, který by měl řešit nezdravý vztah. Pokud dítě ze strachu o sebe a jednoho z rodičů přivolá policii, je zpravidla potrestáno agresivním rodičem. Vztek a agrese se obrátí proti dítěti, ačkoli by zasloužilo pochvalu za statečnost.

  • Když mizí spánek

    Autor: Shutterstock.com

    Děti v násilnické rodině nemohou dobře spát. Starší děti chrání navíc mladší sourozence – spí s telefonem, aby rychle přivolaly pomoc, naučí se zabarikádovat pokoj, ve vyhrocených situacích utéci… Takové dítě trpí poruchami spánku, protože neví, „kdy to zase přijde“. I když je zatím násilí vystaven druhý rodič, prožívá dítě strach o sebe. Nikdy totiž nemůže vědět, kdy bude napadeno samo.

     

  • Násilí jako normální chování

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Dítě se naučí, že násilí je něco normálního. V rodině dítě vždy přejímá vzorce vztahů a postojů k druhým lidem. Odkoukává způsob řešení konfliktů a to, jak lze ve vztahu dosahovat svých cílů. „Tam, kde vládne domácí násilí, se dítě učí, že násilí do vztahu patří. A poté to, co se naučilo, napodobuje ve vlastním životě,“ upozorňuje Martina Vojtíšková. Například dívka, jejíž matka snáší násilnické chování manžela a neřeší to, se může v dospělosti chovat stejně pasivně. Může se stát ve svém partnerském vztahu snadno sama obětí.

     

  • Pak nastupují nemoci

    Autor: iStock.com

    Od psychického strádání je jen krok k nemocem. Dívky jsou obvykle více emočně laděné. Mohou být tedy zvýšeně úzkostné, mohou se u nich projevit deprese, mohou o sobě pochybovat. To může skončit i tak, že začnou se sebepoškozováním nebo trpět poruchami příjmu potravy. Chlapci zase po vzoru agresivního rodiče leckdy překračují hranice nekonfliktního jednání a sami se chovají agresivně. 

  • Proč školní výsledky za moc nestojí

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Prožívání domácího násilí má dopad na školní výkon. Takto zatížené děti totiž nejsou schopny ukládat si do paměti kvalitně a ve velkém rozsahu nové informace. Mají narušenou pozornost, trpí nesoustředěností, roztěkaností. Jsou zaujaty vlastními pocity a vzpomínkami na domácí násilí. Kvůli zhoršené kvalitě spánku se děti mnohem snáz unaví a jsou vyčerpané. Mívají problémy v třídním kolektivu, protože jsou více stažené do sebe, popudlivé a agresivně reagují i na neutrální podněty.

    Více informací najdete na www.domaci-nasili.cz

    Domácí potrat: Přišla jsem o dítě, ale nechtěla jsem do nemocnice

    Domácí potrat: Přišla jsem o dítě, ale nechtěla jsem do nemocnice

    Když Klára (31) potřetí otěhotněla, byl to pro ni trochu nečekaný šok. Do té doby všechno šlo podle plánu, svatba, do roka dítě, po dvou letech další.…celý článek

    20 zvláštních výrobků, které rodiče pořizují svým dětem. Tomu neuvěříte

    20 zvláštních výrobků, které rodiče pořizují svým dětem. Tomu neuvěříte

    Vlastně to chápeme. Těhotné ženy – a někdy i jejich muži – jsou mimořádně náchylné k tomu, koupit kdejakou blbost. Stejně jako rodiče nejmenších dětí.…celý článek

/
Autor: Zdena Lacková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku