Hubnutí bez diety? Ano, pokud zvládnete tyto věci!

  • Hubnutí bez diety? Ano, pokud zvládnete tyto věci!
    16. března  2017 
     06:00

    Pokud jste si mysleli, že dieta a hubnutí k sobě neodmyslitelně patří, pak jste se pletli. Naopak. Slovo dieta by se mělo užívat snad jen ve spojitosti se zdravím, kdy vám ji nařídí lékař. Ale jestli chcete shodit nějaké kilogramy, musíte dělat tyto věci. 

  • Jezte jednu potravinu maximálně jednou denně

    Nejezte nikdy stejnou potravinu víckrát denně.
    Autor: shutterstock.com
    Samozřejmě to platí vyjma zeleniny, tu jezte, kolikrát denně chcete. Ale jestli jste měli ke snídani pečivo, pak si dejte k večeři nějaké jiné sacharidové celozrnné jídlo. Tedy třeba hnědou rýži nebo quinou. Jde o to, aby se vám v jídelníčku některé potraviny zbytečně neopakovaly. Tím, že budete mít rozmanitý jídelníček, získáte mnohem více živin, které potřebujete, a také je vaše tělo mnohem lépe využije. Bude více rezistentní vůči škodlivým látkám.

  • Luštěniny si dejte alespoň čtyřikrát týdně

    Luštěniny jezte alespoň čtyřikrát týdně.
    Autor: shutterstock.com
    V magazínu European Nutrition Journal vyšla studie, která potvrzuje, že pokud budete jíst luštěnin alespoň čtyři porce týdně, půjde vám hubnutí rychleji. Lidé, kteří se takto stravovali, zhubli za čtyři týdny více než ti, kteří se luštěninám vyhýbali. A to nejen díky vláknině, která v luštěninách je, ale i vlivem antioxidačních látek, které se v nich nacházejí. Mimo jiné také ze studie totiž vyšlo, že milovníci luštěnin mají nižší hladiny zánětlivých markerů, které jsou spojeny s obezitou.

  • Spěte osm a půl hodiny

    Sny o vás prozradí víc, než byste čekali.
    Autor: Shutterstock
    Ano, opravdu spánek ovlivňuje naši hmotnost. Jen si většina z nás neuvědomuje, jak rychle se to může stát. Už čtrnáct dnů kvalitního spánku totiž dokáže napravit neduhy. Studie z Annals of Internal Medicine sledovala dvě skupiny lidí, kteří se rozhodli hubnout, a měli tak upravený jídelníček. Jedna skupina spala osm a půl hodiny a druhá pět a půl. Obě skupiny za tu dobu zhubly o poměrně stejné množství kilogramů. Ale těm, kteří spali více, šlo z tuků dolů dvakrát tolik než těm druhým.

  • Zapomeňte na polotovary a sůl

    Vynechte ze svého jídelníčku sůl.
    Autor: Shutterstock.com
    Vaše vyšší hmotnost ale může být způsobena také zadržováním vody, proto byste se měli snažit se toho vyvarovat, případně to napravit. Jedním z důvodů, proč v sobě zadržujeme vodu, je i to, že jíme potraviny s vysokým obsahem soli. Na první pohled – nebo spíše tedy chuť – je jasné, že byste se asi měli vyvarovat takových jídel, jako jsou niva nebo brambůrky. Ale aniž byste si to uvědomovali, sůl se skrývá i v polotovarech a v předem zpracovaných potravinách.
    Video se připravuje ...
    Chcete zhubnout rychleji? Zvyšte příjem tekutin! • VIDEO: Igor Hellebrandt
  • Vsaďte na vysoce intenzivní intervalový trénink

    Vyzkoušejte vysoce intenzivní intervalový trénink.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli chcete zhubnout co nejrychleji, pak zkuste procházky, které jsou normálně také skvělé ke zlepšení fyzičky a shození kilogramů, vyměnit za vysoce intenzivní intervalový trénink. Při něm hodinové cvičení smrsknete do dvaceti minut. Čím větší aktivitu během krátké doby vyvinete, tím rychleji se začnou tuky spalovat. To v případě, když cvičíte. Stejně tak ale můžete vysoce intenzivní intervalový trénink aplikovat třeba na běh. Rozdělte si ho na jednotlivé úseky a střídejte rychlost. Takže třeba minutu poběžíte na maximum svých možností, pak minutu půjdete. Tento poměr 1:1 je ideální, ale pokud jste začátečník, můžete začít třeba na 1:2. 
    Video se připravuje ...
    Fitness trenérka Zuzka Light vysvětluje, v čem tkví kouzlo cvičení 15 minut • VIDEO: Adam Balažovič/Jesse James
  • Vyhněte se těstovinám, sušenkám a sladkostem

    Na sladké zapomeňte.
    Autor: Shutterstock.com
    No jo, je jasné, že je to pravda stará jako hubnutí samo, ale skutečně: pokud se chcete co nejrychleji zbavit přebytečných kil, měli byste zásadně omezit – nebo lépe úplně vynechat – všechny potraviny, které obsahují rafinovaný cukr. Vedle toho, že se moc rád ukládá do tuků, které pak rostou, a my tak s nimi, tak navíc může zadržovat vodu v těle. Možná se budete divit, o kolik jste schopni zhubnout za dva týdny, pokud bílý cukr úplně vysadíte. Dejte si ale pozor na to, kde všude se skrývá. Často i tam, kde byste ho nečekali. 

  • Skládejte ze třetin

    Jídlo skládejte ze tří částí.
    Autor: shutterstock.com
    Na rozdíl od diety tady je důležité hodně jíst. Ale správně. Každé jídlo, které sníte, by mělo být ideálně složeno ze třetin. Jednou jsou sacharidy (ale komplexní), jednou zelenina a jednou bílkoviny. A trocha tuku. V konkrétní podobě to vypadá tak, že si třeba k obědu dáte kuřecí steak (bílkoviny a tuk) s porcí přílohy a zeleniny. Takto podobně by mělo vypadat každé jídlo, které denně sníte. Na tom, jestli budou tři nebo pět, nezáleží. Důležité je, aby to vyhovovalo vám a neměli jste hlad. Je tu totiž riziko: čím častěji během dne jíte, tím častěji máte možnost se přejíst. Takže raději třikrát a kvalitně než pětkrát a špatně. 

  • Jezte denně hrst ořechů

    Denně snězte hrst oříšků.
    Autor: shutterstock.com
    Bohužel, pražené a solené arašídy se do toho nepočítají. Ale pokud budete jíst denně hrst třeba mandlí, máte větší pravděpodobnost, že zhubnete rychleji. To totiž vyšlo ze studie, kdy lidé, kteří si denně dali hrst ořechů, ve výsledku zhubli více než ti, kteří se o ně ochudili. A to přitom v ostatních ohledech měli všichni stejné jídelníčky. Za vyzkoušení to rozhodně stojí! Ale pozor – musíte mít dostatečně silnou vůli, aby se třeba nestalo, že sníte celý pytlíček během chvilky. To pak budou mít mandle opačný účinek. Pořád to jsou totiž tuky. I když ty zdravé, které potřebujeme. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji