Jizerská 50: Konečně pořádné podmínky pro trénink! Ale umíte správně mazat?

Jizerská 50: Konečně pořádné podmínky pro trénink! Ale umíte správně mazat?
1. února  2017 
 06:00

Konečně, konečně, konečně! Po třech měsících jsme se od přípravy "na sucho" mohly přesunout na hory a začít pořádně trénovat na běžkách v těch pravých podmínkách. Od začátku ledna nám přejí, a tak s Gábi poctivě driluju styl. 

Řeknu vám, není nad to mít svého servisního technika! Který se vám stará o běžky, vždy přesně ví, jaký vosk použít, zná vaši stoupací komoru téměř lépe než vy sami a s parafíny si rozumí jako s pokrevním bratrem. Co vám budu povídat, jsem ráda za svého přítele. Dlouhou dobu mi nedocházelo, že vlastně polovina úspěchu tkví v tom, jak dobře si je člověk schopen namazat běžky.

Maruška vyrazila potrénovat na trať Jizerské 50.
Autor: Archiv online Blesk pro ženy
 

Trápení ve stopě

Až dosud. Zatímco Gábi posílala vysmáté fotografie z běžek a hecovala mne svými výkony na Superlife, já se trápila v Rakousku ve stopě. Nejelo to, podkluzovalo to a prostě to bylo neštěstí samo o sobě. Jako správná ženská jsem chtěla hůlkami mlátit do země a křičet, že to prostě nejede. Na poslední chvíli jsem si uvědomila, že jsem dospělá a že tohle dospělé holky nedělají.

Chtě nechtě jsem se musela sama sebe zeptat, jestli jsem se nezbláznila, když jsem se rozhodla, že Jizerskou 50 pokořím. Jenže dříve než jsem se jala roztrhat startovní číslo, které ještě ani nemám, a zhroutit se do postele s tabulkou čokolády a s myšlenkami, že nic nemá smysl, ani mé tréninky, došlo mi, že problém možná není ve mně, ale v mazání.

Video se připravuje ...
Jizerská 50: Podle čeho vybrat vosky na mazání běžek? • VIDEO: Ladislav Novák/BPŽ

Konec šupin!

Gábi se svojí parťačkou Julou na Lipně.
Autor: Archiv online Blesk pro ženy
Prostě mi nedošlo, že když se trochu oteplí, je nutné zvolit jiný vosk než modrý, kterým jsem dosud běžky mazala. Aby bylo jasno – ještě vloni jsem jezdila na šupinách a ty pravé, "dospělácké" běžky si pořídila až letos. A zatím jsem se vydala na sníh jen ve chvílích, kdy mrzlo, až praštělo, takže jsem nepotřebovala jinou mázu. V tu chvíli ale stačilo vyměnit modrý za červený a už to zase frčelo. Má hysterie mne přešla a já jsem opět nabyla pocitu, že to prostě ujedu.

Nicméně abych se poučila, nechala jsem si poradit od odborníků, jak se správně starat o běžky, a to nejen z hlediska stoupacích vosků, ale i ohledně zažehlování parafínů a běžné péče o lyže. Takže teď už se nemůžu vymlouvat ani na to, že bych měla špatně namazáno. 

Jo, a proč je Gábi tak usměvavá? Ta si ještě pořád frčí na šupinách. Ale však počkejte, i na ni a na alchymii mazání běžek jednou dojde. 

Video se připravuje ...
Jizerská 50: Jak pečovat o běžky po vyjížďce, vosk musí dolů! • VIDEO: Ladislav Novák/BPŽ

A co vy? Neláká vás se trochu hecnout, pokořit sami sebe a ujet Jizerskou 50? Stále ještě zbývá posledních pár startovních čísel! 

Video se připravuje ...
Na zamrzlém Lipně můžete nejen bruslit, ale i běžkovat • VIDEO: Gabi Röhrichová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji