Těhotná ve 20, 30, 40 letech: V čem se to liší a jak se mění rizika

  • Těhotná ve 20, 30, 40 letech: V čem se to liší a jak se mění rizika
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    3. února  2017 
     14:00

    Mít dítě může být hezké ve dvaceti i ve čtyřiceti, stejně jako mohou ve dvaceti i ve čtyřiceti letech provázet těhotenství různé obtíže. Každopádně se dá říci, že těhotenství má svá specifika právě s ohledem na to, kolik let je budoucí matce. 

  • Když je vám 20

    Vaše tělo: Biologicky jde o ideální věk k otěhotnění, navíc to pro tělo bude představovat vcelku snadno snesitelnou zátěž, aniž by vás příliš trápily bolesti zad, kloubů a podobně. Je také pravděpodobné, že až se dítě narodí, nebude vám zase tolik vadit nevyspání, vždyť zvládáte i celonoční mejdany, ne? 

    Lakují si nehty, malují se, pečou dorty a vyrábějí masky! Otcové, kteří žijí s dětmi sami

    Lakují si nehty, malují se, pečou dorty a vyrábějí masky! Otcové, kteří žijí s dětmi sami

    To, že někdy děti vyrůstají jen s matkou, už lidem přijde celkem běžné. Ale spousta dětí vyrůstá naopak jen s otcem, což s sebou přináší i některé…celý článek

    Průběh těhotenství: "V této době je těhotenství spojeno s nejméně riziky," řekla pro web Cosmopolitanu gynekoložka Christine Grèves, která působí v Orlandu na Floridě. Méně než kdykoli později hrozí, že se u ženy rozvine gestační cukrovka, preeklampsie. Navíc když v tomto věku otěhotníte, do budoucna si tím snížíte riziko vzniku rakoviny prsu a vaječníků, protože ve vašem životě ubude ovulací a velkých výkyvů hormonální hladiny s tím spojených. Otěhotnění samo o sobě může být jednodušší, naopak celková míra rizika potratu – včetně toho v nejranějších fázích těhotenství – činí jen 12 procent. 

    Vaše pocity:  Možná máte občas pocit, že jste si těhotenstvím zkazila život, případně máte obavy z toho, že to nezvládnete finančně, případně z toho, že nemáte vyřešené bydlení, zvláště pokud dítě přišlo neočekávaně. Na druhou stranu – většinou to nějaké řešení mít bude a podobné starosti vašemu miminku nijak neublíží. 

    Vaše dítě: Pro něj je to výhra, protože vaše vajíčka jsou mladá stejně jako vy, a tak je riziko chromozomálních poruch hodně nízké. 

  • Když je vám 30

    Vaše tělo: Těhotenství může probíhat úplně stejně bezproblémově jako u žen o deset let mladších, ale zrovna tak už se mohou objevit potíže s početím, plodnost žen zvláště od pětatřiceti let poměrně prudce klesá. Na samotný průběh těhotenství má docela velký vliv kondice ženy. 

    Vaše tělo: Po pětatřicítce se zvyšuje riziko, že vaše dítě přijde na svět císařským řezem, a to z různých příčin. Riziko, že těhotenství skončí potratem, stoupá až k 25 procentům. 

    Vaše pocity: Budete zřejmě sebejistější než mladší matky, protože už budete mít pevné zázemí v práci i doma, co se například týče bydlení, to také může mít uklidňující vliv na vaši mysl, a tím pádem to svědčí i těhotenství. Navíc i mnozí vaši přátelé už budou mít rodinu, a tak se můžete spolehnout na vzájemnou podporu. 

    Vaše miminko: Po pětatřicítce stoupá riziko potratu i toho, že dítě bude mít Downův syndrom, ale samozřejmě platí, že naprostá většina dětí ho nemá. Lékaři budou každopádně chtít, abyste šla na genetické testy, nutit vás ale nemohou. 

  • Když vám je 40

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Vaše tělo: Těhotenství můžete zvládnout bez potíží, ale pravděpodobnost, že to tak bude, přece jen dost klesá. Naopak je spíše možné, že těhotenství budete snášet hůře, budete z něj unavenější a vyšší je i riziko potíží, jako jsou vysoký krevní tlak, preeklampsie, placentární problémy nebo cukrovka. 

    Proč jsem ráda, že mám dítě až po čtyřicítce, i když je to náročné

    Proč jsem ráda, že mám dítě až po čtyřicítce, i když je to náročné

    "Starý lidi by neměli mít malý děti," řekla onehdy moje známá, když asi po sté sundavala dvouletého syna z knihovny. Bylo jí pětačtyřicet a tvrdila,…celý článek

    Průběh těhotenství: Početí může být problémem, u pětiny žen se prakticky nemusí podařit. Riziko, že to nevyjde, stoupá až k padesáti procentům. 

    Vaše pocity: Záleží na tom, zda jde o těhotenství plánované, či neplánované, zda jde o první, nebo několikáté dítě. Obecně platí, že čím starší rodička, tím úzkostnější bývá, zvláště pokud jde o první, a dokonce vymodlené miminko. Po porodu budete zřejmě unavenější než mladší matky, a až se budete starat o miminko, zatímco vrstevnice budou mít čím dál více volného času, možná to s vámi taky trochu zamává. 

    Vaše dítě: Šance na dvojčata nebo trojčata stoupá, a to i bez léčby pomocí IVF, bohužel podstatně vyšší je i riziko rozvoje chromozomálních abnormalit. 

    10 věcí, které lidé vůbec netuší o novorozencích, a pak se diví

    10 věcí, které lidé vůbec netuší o novorozencích, a pak se diví

    Existuje spousta věcí, na které byste měla dát pozor, až přijedete s miminkem domů z porodnice. Tyhle vám ale vrásky dělat nemusí, i když to možná…celý článek

    70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

    70 fotek porodů, které ukazují ženskou sílu: Něha, bolest, emoce a láska!

    Narození dítěte patří k nejsilnějším životním okamžikům. Dokládají to i záběry z těchto momentů, které pořizují otcové miminek, porodní asistentky…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku