Cukr a sladidla: Musíme se jich při hubnutí zbavit?

  • Cukr a sladidla: Musíme se jich při hubnutí zbavit?
    27. prosince  2016 
     06:00

    To, že přemíra sladkého škodí našim křivkám a zdraví, víme všechny. Měly bychom ho ale proto úplně vyřadit ze života? Ne, protože to vlastně ani nejde. Jen to chce šlápnout na brzdu a zvyknout si na pár jednoduchých pravidel.

  • Cukru máme více, než potřebujeme

    Jedním z důvodů, proč nemůžete večer usnout je i to, že si občas dáte kousek čokolády. Ta totiž obsahuje látky, které jsou povzbuzující.
    Autor: Shutterstock.com
    Také vás věčně navečer honí mlsná? Nemůžete odolat pokušení v podobě tabulky čokolády nebo jiných hříšných dobrot, které si rozhodně se štíhlými křivkami netykají? Možná vás uklidní, že za to nemůžete vy, ale příroda. Člověk je tak naprogramovaný už od pravěku, kdy pro něj bylo kalorické jídlo zárukou přežití. Jenže dnes je cukru všude dost, a přestože to není toxin ani klasická droga, pro naše tělo má při neřízeném pojídání podobně fatální zdravotní následky. Existují nezvratné důkazy o tom, že vysoká hladina cukru v krvi společně s výkyvy hladiny inzulinu povzbuzuje hromadění tuků.

    Video se připravuje ...
    Přejídáte se kvůli smutku či stresu? Možná máte psychickou poruchu! • VIDEO: Adam Balažovič
  • Zrádná fruktóza

    Ovocný jogurt
    Autor: Shutterstock.com
    Právě ona dělá cukr sladkým a je původcem všeho zla. Téměř všechna se totiž ukládá do tělesných tuků. Neskrývá se jen v ovoci, jak by její název napovídal. Jako glukózo-fruktózový sirup nebo fruktózový kukuřičný sirup ji najdete třeba v ochucených jogurtech, pečivu, v polotovarech, uzeninách…. Oba sirupy obsahují kolem 50 až 65 % fruktózy. Takže o výrobky, které je obsahují, byste neměla zavadit ani pohledem.

  • Kde všude se skrývá?

    Slazené nápoje působí skutečně nebezpečně na naše tělo. Přečtěte si, co s námi dělá konzumace limonád během první hodiny.
    Autor: Shutterstock.com
    Pro příklad: ve 200gramovém kelímku ochuceného jogurtu je asi 26 g cukru. Ochucená minerální voda s nízkým obsahem kalorií má ve dvou deci hned 18 g cukru. A ostatní ochucené sycené nápoje, tedy limonády, džusy, mošty a další, jsou na tom ještě hůř. Stejně tak různé polotovary, čokoládové tyčinky, majonéza a další potraviny často obsahují v jednom balení násobně víc než doporučenou denní dávku.

  • Jak si odvyknout?

    Jestli jste zvyklí sladit kávu, ubírejte postupně. Nebude to pro vás takový šok.
    Autor: Shutterstock.com
    Podle výživové poradkyně Vicki Edgson je dobré nejprve začít snižovat dávky cukru a nahrazovat ho. Pokud jste zvyklá sladit (třeba kávu nebo čaj), používejte k tomu místo rafinovaného cukru raději přírodní alternativy, třeba med nebo stévii. Při pečení snižte dávku cukru na polovinu, ochutnejte a případně přidávejte po lžičkách. Budete mít kontrolu nad tím, kolik jste do koláče dala a kolik ho pak můžete sníst.

  • Kontrolujte etikety

    Cukr vyměňte za jiná sladidla.
    Autor: Shutterstock.com
    Soustřeďte se při tom na obsah cukru. Ve vašem hledáčku by měly uvíznout zejména potraviny, které obsahují méně než 5 g cukru na 100 g výrobku. Na etiketách hledejte všechno, co má příponu -óza (fruktóza, sacharóza, laktóza…). Všechno jsou to formy cukru a všechny mají stejně kalorií.

  • Skoncujte s polotovary

    Oběd si dejte v klidu s kolegou.
    Autor: Shutterstock.com
    Jsou plné cukru, soli a konzervantů. Zapomeňte na ně a raději si udělejte vlastní snídaně, svačiny, ale i omáčky. Na oběd do práce si připravte krabičku z domova. Když tohle dodržíte, můžete si klidně denně dopřát těch šest lžiček cukru třeba v podobě čokolády.

  • Nejezte sacharidy před spaním

    Těstoviny vybírejte tak, aby byly vyrobeny ze semolinové mouky.
    Autor: Shutterstock.com
    Vyhněte se u večeře těstovinám nebo rýži. Nahraďte je bramborami, ovesnou kaší, čočkou nebo sójovými boby. A pozor na ovoce. Je plné fruktózy, tak si ho večer radši nedávejte.

/
Autor: Michaela Čapková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji