Pondělní večer a noc osvětlí o mnoho více než obvykle superúplněk. „Měsíc bude o 14 procent větší a bude i o 30 procent více zářit než obvykle,“ říká astronom z Akademie věd ČR Pavel Suchan.

Pro pozorování máte dvě možnosti. Buď vyrazte do hvězdárny, nebo na některé z vyvýšených míst v Praze.

Speciálně kvůli superúplňku budou mít otevřeno ve Štefánikově hvězdárně, a to od 18 do 20 hodin. Ďáblickou hvězdárnu můžete navštívit od 18 do 21 hodin.

Ideální je i Petřín, Letná nebo Vítkov

Vyrazit můžete také na oblíbená vyvýšená místa v Praze, kde je obvykle největší tma a alespoň opticky se vám může zdát Měsíc ještě větší.

„Obecně jsou to místa, kde je málo světel z města. Lze říct, že ideální na pozorování superúplňku je vhodný Petřín, Letná, kopec Ládví v Ďáblicích nebo Vítkov,“ prozradil Blesk.cz Martin Fuchs, odborný pracovník Štefánikovy hvězdárny.

Podmínky pro sledování Měsíce by měly být podle předpovědí meteorologů perfektní. „Čeká nás především jasno. Pouze na Českomoravské vrchovině by se mohly vytvářet mlhy nebo nízká oblačnost,“ řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Znovu až v roce 2034

V průměru je Měsíc od Země vzdálen 384 400 kilometrů, v pondělí se přiblíží jen na vzdálenost 356 509 kilometrů. Bude tedy o 27 591 kilometrů blíže. Podobně blízko k Zemi se Měsíc dostane až 25. října 2034.

Naopak nejmenší úplněk byl za posledních 30 let 16. ledna 2014, kdy byl Měsíc od Země vzdálen 406 500 kilometrů. Naposledy jej takto lidé mohli sledovat v roce 1948.

POCHLUBTE SE FOTKOU SUPERÚPLŇKU! Podaří-li se vám v noci na zítřek zajímavé foto tohoto úžasného úkazu, pošlete nám jej na tip@blesk.cz

Fotogalerie
4 fotografie