Jizerská 50: Holky, bude to hodně nepříjemné, varoval nás trenér. Mají redaktorky strach?

  • Jizerská 50: Holky, bude to hodně nepříjemné, varoval nás trenér. Mají redaktorky strach?
    11. listopadu  2016 
     06:00

    "Gábi, pojď, ujedeme spolu Jizerskou padesátku. To je super výzva, ne?" říkám jednoho dne kolegyni. Obě máme rády sport, obě máme rády výzvy a obě máme rády legraci. A tahle výzva nám jako ohromná švanda přišla. Jak ale příprava na tak dlouhý závod vlastně probíhá? Pojďte do toho s námi, poradíme vám, jak na to! 

  • Využijte nadšení

    Video se připravuje ...
    Jizerská 50: Bude to hodně nepříjemné, varuje holky jejich trenér • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ
    "Pokud jste začátečník, musíte se připravit na to, že budete muset věnovat hodně času fyzické přípravě a že to bude hodně nepříjemné," varuje nás náš trenér Martin Šturc. Oddychneme si, naštěstí nejsme úplné začátečnice, takže budeme muset jen věnovat spousty času naší přípravě, ale snad to nebude tak nepříjemné. Co si ale bereme k srdci, protože to platí pro všechny bez ohledu na jejich zkušenosti, je využití počátečního nadšení. Je dobré do začátku do toho dát vše. Dokud je člověk motivován, snáze si osvojí zdravé návyky, a tak se mu posléze bude lépe připravovat.

  • Ideální poměr tréninku?

    Příprava na Jizerskou 50.
    Autor: Adam Balažovič
    Takže zprvu využívejte toho, že se vám chce vstávat v pět ráno a v mrazu a dešti nazout boty a vyběhnout ven. Ovšem trénink je nutné si rozdělit: na kardio a na ten silový. Ideální poměr je kolem tří hodin silového tréninku týdně a kolem dvou hodin kardia týdně. To je ale poměrně dost časově náročné, pokud má mezitím člověk stíhat chodit do práce a věnovat se běžnému životu, včetně takových "banalit", jako jsou nákupy, vaření a v neposlední řadě třeba úklid. 

  • První čtyři týdny

    Nepřeceňujte své síly a pokud jste nachlazeni, raději zůstaňte doma.
    Autor: Shutterstock.com
    Mnohem lepší tedy je, když si to člověk naplánuje tak, aby mu to samotnému vyhovovalo. Ale pořád myslete na ten bič nad sebou. A argumentace "mně to bude vyhovovat jednou týdně" asi úplně na úrodnou půdu nepadne. Náš plán tak na začátku vypadal dvakrát týdně šedesát minut silového tréninku a dvakrát týdně kardio. Silový trénink by měl být už ve středním tempu, zatímco kardio je tak "na rozehřátí". A tento rozvrh je nutné dodržovat čtyři týdny. 
  • Jak vypadá kardio

    Na běhání se musíte pořádně připravit.
    Autor: Shutterstock.com
    Co se týče kardio cvičení, je v podstatě jedno, co děláte. Důležité je, aby vás to bavilo a dělali jste to s chutí. Nicméně je dobré vybrat si to, co se alespoň trochu běžkám blíží. Což jsou – v našem případě – běh, brusle nebo třeba jízda na kole. I když to sice nevypadá jako tolik podobné, zapojujete při tom podobné svaly. Na bruslích, pokud si přidáte hole, tím zapojíte i horní polovinu těla. Ne nadarmo se říká jednomu z lyžařských stylů skate. Nicméně i sebevětšímu laikovi dojde, že při běhu horní polovinu těla příliš neposílíte. 
  • Cvičte klidně doma

    3040191:gallery:true:trueO to více byste se pak na tu horní část těla měli soustředit při silovém tréninku. Jestli nemáte rádi posilovny, neznamená to, že se okamžitě musíte přihlásit do nejbližšího panoptika upocených svalovců. Klidně můžete cvičit doma. Pokud chcete být ale skutečně poctiví a chcete, aby to mělo nějaký smysl, na začátek se domluvte s nějakým odborníkem, ať vám pomůže sestavit cvičební plán. Vybere cviky na vaše partie jak střižené, ale hlavně vám ukáže, jak je správně dělat. Pokud budete cvičit špatně, osvojíte si nějaké špatné návyky a hlavně vůbec neposílíte ty svaly, které potřebujete. 
    Naučte se dělat správně angličáky!
    Autor: Shutterstock.com
  • Na věku tolik nezáleží

    Cvičit za každou cenu nemá smysl. Kdy je lepší jednou vynechat?
    Autor: Shutterstock.com
    Co mě trochu překvapilo, je fakt, že není žádný rozdíl mezi mým a Gábiným tréninkem. Byť je mezi námi 14 let a myslela jsem si, že téměř čtyřicetileté tělo bude reagovat trochu jinak než pětadvacetileté. Ano, samozřejmě že tam rozdíly jsou, jak potvrzuje Martin Šturc. "U staršího člověka bude mnohem více záležet na kvalitě pohybu, bude si muset dát větší pozor na stravu i odpočinek," vysvětluje. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji