8 překvapivých důvodů, proč vlastně děti zlobí

  • 8 překvapivých důvodů, proč vlastně děti zlobí
    ...
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    27. září  2016 
     06:00

    Máte dojem, že vám to děti dělají schválně, když vás chtějí vytočit? Kdepak, děti se chovají prostě podle toho, jak se cítí. A velmi často je zlobení forma komunikace. Někdy je fajn nejdřív prozkoumat, co tím dítě vlastně opravdu myslí. Co je tedy nejčastějším důvodem dětského zlobení?

  • Vyžadují vaši pozornost

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Velmi často děti začnou zlobit v okamžiku, kdy si jich rodiče nevšímají. Telefonují, povídají si s přáteli nebo rodinnými příslušníky, sedí u počítače a nutně něco dodělávají do práce a na děti jaksi zapomínají. Ty ale vyžadují pozornost, ale protože nevědí, jak na sebe upozornit, začnou fňukat nebo se začnou vztekat. I negativní pozornost rodičů je pak pro ně dárek, po kterém touží. Ignorujte negativní chování a chvalte pozitivní, je to jeden z nejlepších způsobů, jak se vypořádat s tímto problémem.

  • Kopírují chování jiných

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Co si budeme povídat, děti jsou jako opičky, dělají to, co vidí u rodičů, sourozenců a jiných lidí. Učí se tím, že sledují ostatní – ať už vidí své vrstevníky ve škole, kteří zlobí, nebo se dívají na televizi. Děti to budou vždycky opakovat. Je důležité omezit to, čemu jsou děti vystaveny, sledujte, na co se dítě dívá, jaké hry hraje na počítači, a buďte vzorem zdravého chování. Jedině tak eliminujete jejich zlobení.

  • Zkoušejí vaši trpělivost a testují hranice

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Když zavedete nějaká pravidla ve výchově a dětem řeknete, co nemůžou dělat, velmi často chtějí zjistit, jestli to myslíte opravdu vážně. Testují hranice jen kvůli tomu, aby zjistily, jaké následky to bude mít, když pravidla poruší. Proto je důležité stanovit jasné meze a „nabídnout“ dětem důsledně i trest v případě, že je poruší. Pokud si děti jen trochu myslí, že by mohly hranice překročit, jsou často ve velkém pokušení to vyzkoušet.

  • Chybějí jim znalosti a dovednosti

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Někdy problémy s chováním pramení z nedostatečné kvalifikace. Dítě, které postrádá sociální dovednosti, schopnost řešit problémy, může svou nejistotu řešit právě zlobením. Snažte se tedy děti učit novým věcem, dovednostem, které jim pomohou lépe zvládat jejich chování. Když dítě zlobí, protože vlastně neví, co má dělat, naučte ho, co může dělat místo toho. Ukažte mu alternativy ke zlobení, aby se mohlo poučit ze svých chyb.

  • Chtějí nezávislost

    Dítě v kuchyni
    Dítě v kuchyni
    Autor: Shutterstock

    Děti často porušují pravidla a chovají se vyzývavě ve snaze prosadit svou nezávislost. V průběhu vývoje je zcela normální, že chce dítě větší autonomii. Ovšem i tak děti potřebují disciplínu a určité vodítko, protože ještě nejsou na nezávislost připraveny. Týká se to hlavně dětí v předškolním věku, které touží dělat věci na vlastní pěst, ale taky dospívajících. Ti se mohou chovat vzpurně, jen aby dospělým dokázali, že mají svou vlastní hlavu a že chtějí jednat na vlastní pěst.

  • Nedokážou ovládat své emoce

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Někdy děti nemají vůbec žádnou představu o svých pocitech. Mohou jimi být snadno zahlceny, když cítí vztek, a v důsledku toho mohou být agresivní. Takhle se ale můžou chovat i v případě, že jsou až moc nadšené nebo když se nudí. Děti se musí naučit, jak se vypořádat s pocity, jako jsou smutek, zklamání, frustrace a úzkost. Učte děti i tak, že jim budete vyprávět o svých pocitech, ukažte jim, jak je zvládáte vy sami. Jakmile mají děti lepší kontrolu nad svými emocemi, dokážou se pak i lépe chovat.

  • Nejsou naplněny jejich potřeby

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Když jsou děti hladové, unavené nebo jim není dobře, často se začnou chovat nepřiměřeně a zlobí. Většina batolat a předškoláků se tak chová, protože to je jediná možnost, jak vám sdělit, že jim něco chybí. Někdy stačí málo – naplnit jejich potřeby a zlobení ustane.

  • Dostanou vždy to, co chtějí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    A to i v případě, že poruší pravidla a chovají se špatně. Když polevíte ve svých nárocích a dáte jim to, co chtějí, i když si to nezaslouží, do budoucna tím dáváte dětem jasně najevo, že špatné chování vlastně funguje a že je výhodné zlobit. Mrsklo sebou dítě v obchodě na zem a trvá na tom, abyste mu koupili hračku, kterou nepotřebuje? Pokud ustoupíte a hračku koupíte, je to pro dítě signál: Aha, ok, zlobit je super, protože z toho vždycky něco budu mít.

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku