6 možností: Jaký jídelníček zvolit, abyste hubli zrovna vy?

  • 6 možností: Jaký jídelníček zvolit, abyste hubli zrovna vy?
    22. září  2016 
     06:00

    Třikrát denně! Šestkrát denně! Spíše ráno než večer! Vždycky před cvičením! Nikdy ne po páté hodině odpolední! Kdo se v tom má vyznat? Nepřemýšlejte o tom, co z toho je tak nějak obecně nejlepší, vyberte si to, co přesně sedí vám a vašemu životnímu stylu včetně množství pohybu. Náš přehled by vám měl pomoci. 

  • Třikrát denně

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Klasický jídelníček sestávající ze snídaně, oběda a večeře, při nichž se nešidíte ani nepřejídáte. Pravděpodobně se vám tak podaří sníst celkově méně kilojoulů, než kdybyste jedli pětkrát až šestkrát denně. Pozor, každá porce by měla obsahovat alespoň 30 gramů bílkovin.  

    Pro koho se hodí nejlépe: Pro ty, kdo mají pevnou pracovní dobu, díky níž si můžou dovolit pravidelné jídlo. 

  • Pětkrát až šestkrát denně

    Věřte, nebo ne, ale i takové sushi může rozházet vaši ručičku na váze.
    Autor: Shutterstock.com

    Oblíbené doporučení pro ty, kdo chtějí zhubnout, přičemž ale zároveň zásadně musí snížit velikost porcí, aby mohli snídani, oběd a večeři doplnit ještě svačinami. Díky tomu by měli lépe zvládat záchvaty hladu během dne, respektive ty by se jim měly úplně vyhnout. 

    Pro koho se hodí nejlépe:  Pro ty, kdo umějí dodržovat pevný režim a zároveň si to mohou vzhledem k práci či třeba rodině dovolit. Vyžaduje to mimo jiné promýšlet jídelníček předem. Po fyziologické stránce se hodí pro jedince, kteří jsou citliví na výkyvy hladiny krevního cukru, a pociťují proto silný hlad. 

  • Důležité jídlo v době cvičení

    Naučte se dělat správně angličáky!
    Autor: Shutterstock.com

    Cvičení, nebo tedy pohybová aktivita obecně, zvyšuje citlivost na inzulin a schopnost svalů spalovat sacharidy. Pokud se hodně hýbete, má smysl o tom uvažovat a vyvážit jídelníček podle toho, ideálně ve spolupráci s nějakým výživovým poradcem. V praxi to znamená, že většinu denního příjmu sacharidů si dopřejete v době tréninku nebo po něm, zatímco jindy se spolehnete spíše na zeleninu, tuky a bílkoviny. 

    Pro koho se hodí nejlépe: Vlastně pro každého, kdo chce shodit a hodlá toho dosáhnout slušnou pohybovou aktivitou. A pro toho, kdo si díky cvičení chce dopřát i něco sladkého. 

  • Veganem až do šesti večer

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Možná jste o této metodě nikdy neslyšeli, ale v určitém okruhu lidí je dost populární. Přišel s ní newyorský publicista Mark Bittman, který díky ní shodil skoro dvacet kilo. Celý den jedl veganskou stravu a až po šesté večer i živočišné produkty, jako jsou mléčné výrobky nebo maso. Celkově se mu tak výrazně podařilo snížit příjem kilojoulů, a to rozhodlo. Zároveň měl dost vlákniny a dalších prospěšných složek jídla. 

    Pro koho se hodí nejlépe: Pro lidi, kterým nevadí, že velkou část dne mají omezený výběr potravin, a kteří se zároveň dokážou kontrolovat dost na to, aby to ani po šesté večer nepřehnali. Moc se to neslučuje s kolegy, kteří vás budou lákat na oběd, stejně jako to nejde dohromady s nedělním obědem u tchyně.  

  • Dvakrát týdně půst

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Tuhle jednoduchou strategii propaguje například americký výživový specialista Brad Pilon, podle nějž můžete všech ostatních pět dní jíst vcelku bez omezení, ačkoli přejídání se samozřejmě nedoporučuje. Je to vlastně varianta diety 5:2, která pracuje se dvěma odlehčenými dny. V každém případě dva postní dny by neměly následovat po sobě. 

    Pro koho se hodí nejlépe: Pro ty, kdo ovládají umění sebekontroly. 

  • Žádné jídlo po osmé večer

    Jablka a dieta
    Autor: Shutterstock.com

    Asi takhle: nejde o to, že by se snad po osmé večer spalovaly tuky jinak, ale tenhle přístup má zamezit bezduchému nočnímu přecpávání se. Souvisí s tím vyrovnaný jídelníček během dne, který zamezí tomu, abyste večer měli hlad.  

    Pro koho se hodí nejlépe: Pro ty, kdo se během dne dokážou držet zkrátka a večer, nebo dokonce v noci, to vše dokážou nedohánět tím nejhorším možným způsobem. 

    Video se připravuje ...
    Chcete zhubnout rychleji? Zvyšte příjem tekutin! • VIDEO: Igor Hellebrandt

/
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji