Preeklampsie: Jednoduchý test ušetří těhotným spoustu strachu

Preeklampsie: Jednoduchý test ušetří těhotným spoustu strachu
Foto: profimedia.cz
Sdílej na facebooku
2. září  2016 
 06:00

Tahle potíž je sice vzácná, ale o to nebezpečnější. Preeklampsie může způsobit smrt těhotné ženy i jejího dítěte a často vede k předčasným porodům, což může další život dítěte dost zkomplikovat. Teď ji lékaři dokážou odhalit mnohem rychleji a stačí k tomu jednoduchý krevní test. 

 

Celosvětové odhady říkají, že preeklampsie je příčinou až 42 procent úmrtí těhotných žen. Tento složitý název pro onemocnění, které se může objevit pouze v těhotenství, bohužel nemá český překlad.

Preeklampsie je choroba, při níž špatně funguje placenta, takže se k plodu dostává málo kyslíku a živin. Nenarozené děťátko samozřejmě o svůj život bojuje, a tak plod začne produkovat látky, které zvyšují matčin krevní tlak, aby placentou protékal dostatek potřebné krve. Zároveň tyto látky útočí na stěnu cév matky a způsobují nebezpečné změny v některých orgánech, jako jsou ledviny, játra nebo mozek. Pokud lékaři včas nezasáhnou, hrozí těhotné ženě i jejímu plodu úmrtí. Jedinou léčbou je okamžité vyvolání předčasného porodu. K tomu je potřeba, aby se potíž rychle odhalila. 

Neuvěřitelné! Žena jezdila na prkně ve 40. týdnu těhotenství, pak porodila zdravé dítě

Neuvěřitelné! Žena jezdila na prkně ve 40. týdnu těhotenství, pak porodila zdravé dítě

Ženy na konci těhotenství se cítí většinou dost podobně. Bolí je celé tělo, sotva chodí, těžce se jim dýchá a těší se, až bude dítě na světě. Tahle…celý článek

Odhalit včas preeklampsii není jednoduché. Většina příznaků, jako jsou vysoký krevní tlak, otoky nohou, bolesti hlavy a nevolnost, se totiž může objevit i v normálním těhotenství. Dříve gynekolog odeslal těhotnou ženu s takovýmito potížemi do nemocnice k několikadenní hospitalizaci. Během ní absolvovala, samozřejmě ve velkém stresu a obavách z potvrzení možného onemocnění, různá vyšetření. To se mění. 

„Nové laboratorní vyšetření se provádí u těhotné ženy při podezření na rozvoj preeklampsie – ta se vyskytuje obvykle ve třetím trimestru, ne dříve než ve 20. týdnu těhotenství. Testy dělá například Všeobecná fakultní nemocnice v Praze nebo Fakultní nemocnice v Plzni,“ říká profesor Jaroslav Racek, odborný garant projektu Lab Tests Online.cz. Žena sice musí přijít do nemocnice, diagnózu se ale dozví v ten samý den.

Herečka Anne Hathaway: Po porodu mi nejsou moje džíny, no a?

Herečka Anne Hathaway: Po porodu mi nejsou moje džíny, no a?

Zatímco některé celebrity se tváří, že je normální měsíc po porodu vážit tolik jako v době početí, herečka Anne Hathaway se tak vážně nebere. Tenhle…celý článek

Nový test, který hradí zdravotní pojišťovny, spolehlivě odhalí v krvi bílkoviny signalizující, že placenta nefunguje správně. Test během několika minut vyloučí preeklampsii a žena může jít v klidu domů. Pokud se naopak potvrdí vysoké riziko rozvoje preeklampsie, přijde žena v kratším intervalu na kontrolní odběr. Jestliže i další test ukáže extrémně vysoké hodnoty dané bílkoviny, mají lékaři v rukou další argument pro ukončení těhotenství a záchranu života miminka i matky. Podle profesora Racka nyní tedy záleží jen na lékařích, aby test využívali a dlouhodobě ženy nehospitalizovali a nenechali je čekat ve stresu na výsledky vyšetření.

...
...
Autor: Shutterstock
Ve Velké Británii již přijali tento test jako doporučený postup pro vyloučení preeklampsie u ohrožených žen. Odhaduje se, že toto rozhodnutí ovlivní každoročně život a spokojené těhotenství přibližně 38 000 ženám, které sice mají varovné příznaky, ale onemocnění preeklampsie u nich neprobíhá.

Sdílej na facebooku
Autor: Zdena Lacková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku