10 tipů, jak shodit pět kilo bez námahy za dva měsíce

  • 10 tipů, jak shodit pět kilo bez námahy za dva měsíce
    13. srpna  2019 
     06:00

    Shodit pět kilo je celkem dřina. Nebo ne? Záleží na tom, jak rychle je chcete shodit a jaká je vaše výchozí pozice. Pokud nejste notoričtí dietáři – a zároveň ale máte nějaké ty prohřešky, u nichž na sebe musíte být přísnější – půjde to možná překvapivě snadno. 

  • Hlad je převlečená žízeň

    Autor: iStock

    Pijte, a to ideálně vodu, abyste neměli žízeň, kterou budete zahánět jídlem. Vodou zaplněný žaludek navíc zabraňuje tomu, abyste jedli jen tak. Nehledě na to, že dostatek tekutin udržuje váš metabolismus výkonnější.

  • Naučte se šetřit

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jasně – když si namažete pečivo tlustou vrstvou másla místo tenké, nic se nestane. Projednou. Ale pokud to tak děláte neustále, znát to bude, bohužel. A takových momentů je během dne více. Takže přemýšlejte, kde všude můžete ubrat: skvělé je například nahradit salátový dresink octovou zálivkou, dát si dva kousky čerstvého ovoce místo deseti kousků sušeného je také dobré. Stejně jako to, když si dáte místo kousku čedaru stejně velký kus mozzarelly. Důležité je takhle k jídlu přistupovat trvale.

  • Kousek čokolády

    Autor: iStock

    Nebudeme vám nalhávat, že je snadné naučit se chuť na sladké zahnat kouskem mrkve. Protože není. Ale než abyste si ke kafi dávali sušenky nebo než abyste se celý den drželi zkrátka, a pak cestou domů zhltali čokoládovou tyčinku jako nic, to raději si přiznejte, že vám sladké chutná, a dejte si ke kafi dva čtverečky čokolády. Čím vyšší obsah kakaa, tím lepší, ale ani kvůli mléčné se svět nezboří.

  • Menšími porcemi si jen prospějete

    Autor: iStock

    Nikdy si nepřidávejte. Prostě nikdy. Vychutnejte si sebelepší jídlo v jedné porci. A vlastně ji ani nemusíte dojídat. V součtu to dělá zázraky. Nejezte nic, co si nenandáte na talíř, a neuvidíte tak, kolik toho celkem je.

  • Pohyb a zase pohyb

    Autor: iStock

    Cvičíte? To je dobře. Pokud ne, asi víte, že byste měli. V obou případech ale určitě můžete zařadit do denního režimu víc pohybu, než tam máte, a to vcelku nenápadným a nenásilným způsobem, protože i tohle se sčítá. Tedy projděte se občas po kanceláři, nejezděte výtahem, dojděte si koupit pití ven, parkujte dále od vchodu, běžte na vzdálenější stanici MHD a podobně.

  • Pozor na kalorie v nápojích

    Žižkovské pivobraní
    Autor: www.praha3.cz

    Je nám líto, ale kilojouly v nápojích nejsou vůbec nevinné. Schválně si některý den sečtete ty, které byly v džusu k snídani, malém pivu k obědu (pozor, nealkoholické pivo neobsahuje alkohol, kalorie bohužel ano), vínu po večeři a všech mlécích v kávě. Zkuste pro začátek srazit jejich množství na půlku.

  • Nehladovte

    Dospívající dívka
    Autor: Shutterstock

    Není na škodu pociťovat občas trochu hladu, ale nehladovte celý den, abyste se pak večer přecpali, a ještě se něčím dojížděli před spaním. To vám neprospěje, naopak. Snažte se hlídat si stálou hladinu cukru v krvi, zabraňuje to záchvatům vlčího hladu.

  • Svačte, ale myslete u toho

    Video se připravuje ...
    Jak má vypadat ideální svačina - malé jídlo během dne • VIDEO: Vím, co jím

    Nové výzkumy ukazují, že svačina není tak nezbytná a že spoustě lidí stačí, ba dokonce spíše prospěje, když budou jíst jen třikrát denně. Ale pokud jsou pro vás intervaly mezi hlavními jídly příliš dlouhé a pokud po svačině bude následovat o to menší večeře, proč ne. Ale za žádnou cenu si nedávejte nic, co by obnášelo toliko prázdné kalorie. Naopak: ať to obsahuje bílkoviny a vlákninu.

  • Na večeři hodně záleží

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud byste měli ubrat na jednom jediném denním jídle, nechť je to večeře. Měla by obsahovat maximálně dvacet pět procent vašeho denního energetického přijmu, měli byste si ji dopřát nejpozději dvě až tři hodiny před spaním. Pozdější jídlo může narušit trávení a spánek, což by mohlo vést k únavě druhý den a přejídání se.

  • Nešiďte spánek

    Autor: iStock
     

    Nedostatek spánku může způsobit, že toho druhý den sníte více, než byste měli, a nebudete mít stejně dostatek energie k tomu, abyste si třeba dali do těla. Spěte minimálně sedm hodin denně.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji