Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko, vyzbroj se repelenty: Klíšťata budou o víkendu nebezpečně aktivní

Tento víkend si dejte pozor na klíšťata.
Tento víkend si dejte pozor na klíšťata.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
5. května 2016
17:57

Pokud si o víkendu hodláte užívat příjemného jarního počasí, měli byste se vyhnout listnatým a smíšeným lesům. Hydrometeorologové totiž varují před silnou aktivitou klíšťat – na neděli dokonce vyhlásili desátý stupeň, což představuje největší riziko. V Jihomoravském kraji už byl zaznamenán první případ klíšťové encefalitidy.

9. stupeň rizika bude platit v pátek a v sobotu, v posledním dnu týdne pak stoupne na desátý stupeň a ten vydrží až do pondělí. V těchto dnech se nedoporučuje chodit v listnatých a smíšených lesích mimo zpevněné cesty, natož se prodírat křovinami či jinou vegetací. Kdo zamíří do přírody, neměl by zapomenout na repelent a po návratu na důkladnou prohlídku těla. Klíště ale můžete chytit i pokud se natáhnete na trávu v městském parku nebo na vlastní zahradě. Nepodceňujte proto prevenci ani prohlídku po návratu z přírody.


Někoho by mohlo zmást, že v uplynulých dnech panovalo chladné a deštivé počasí. „To ale klíšťatům nevadí. Vlhko jim svědčí, na rozdíl od veder uprostřed léta,“ uvádí docent Rastislav Maďar, člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu. Podle něj již letos byly z lékařských ordinací z různých částí země hlášeny první případy lymeské boreliózy i klíšťové encefalitidy – dvou nejvýznamnějších nemocí přenášených klíšťaty na člověka.

Pojem aktivita klíšťat představuje podíl klíšťat, jež jsou zrovna připravena přisát se na hostitele, na celkové populaci klíšťat. Čím je podíl takto „nachystaných“ klíšťat vyšší, tím vyšší je potom i riziko přisátí na člověka anebo zvíře.

Jihomoravští hygienici letos už zaznamenali první případ klíšťové encefalitidy, loni evidovali 26 případů.

Zobrazit celou diskusi