4 nejlepší cviky na ploché břicho: Vyzkoušejte sérii domácího posilování!

  • 4 nejlepší cviky na ploché břicho: Vyzkoušejte sérii domácího posilování!
    22. dubna  2016 
     06:00

    Když se řekne posilování břišních svalů, dost lidí si představí sedy-lehy. Jenže při nich najednou neposílíte všechny svaly, a navíc je tu riziko, že je budete provádět špatně a tím si spíše uškodíte, než abyste po pár týdnech měli břicho jak pekáč buchet. Máme pro vás sérii cviků na posílení jak horní části břišních svalů, tak i té spodní. 

  • Proč je vůbec posilovat?

    Při dýchání stačí použít pouze některé svaly.
    Autor: Shutterstock.com
    Hnacím motorem k tomu, aby člověk začal cvičit, bývá většinou touha po krásnější postavě. Jenže svaly mají mnohem více funkcí, než je pouze dobrý vzhled. Kvůli nim bychom si měli dát občas do těla. Břišní svaly drží pánev, a pomáhají tak i k lepšímu držení bederní páteře. Takže i když si tu spojitost lidé občas dohromady nedají, záda v křížové oblasti mohou bolet právě kvůli povoleným břišním svalům. S touto sérií cviků na břicho posílíte horní a dolní svaly. 
  • Horní část

    Video se připravuje ...
    Posilování horních břišních svalů. • VIDEO: Fitness trénink doma
    Během tohoto cviku si dejte hlavně pozor na to, abyste měli správně podsazenou pánev tak, abyste udrželi mírně kulatá záda. Jestliže nezvládáte se v této poloze udržet a cítíte bolest zad, pak si pokrčte nohy a přibližte kolena blíže k trupu. Pokud jste ve správné poloze, měli byste mít podsazenou pánev, hlavu v prodloužení trupu a brada by měla svírat s krkem pravý úhel. "Cvik vždy začněte podsazením pánve a tuto polohu udržte po celou dobu cvičení. Vydechujte při pohybu trupu směrem nahoru," říká osobní trenér Ondřej Diviš z Fitness trénink doma.
  • Spodní část – šikmé svaly

    Video se připravuje ...
    Posilování šikmých břišních svalů. • VIDEO: Fitness trénink doma
    Nyní se zaměříme na posilování šikmých břišních svalů, hlavně těch spodních. U tohoto cviku doporučujeme, abyste si pohlídali podsazenou a přizvednutou pánev tak, abyste při pohybu do stran drželi mírné podsazení. Stejně jako u první série, i v tomto případě si můžete ulehčit tak, že si pokrčíte nohy a přitáhnete kolena blíže k trupu.
  • Spodní část – přímé svaly

    Video se připravuje ...
    Posilování přímých břišních svalů. • VIDEO: Fitness trénink doma
    Zůstaneme ještě u spodní části břišních svalů, nyní u těch přímých. I v tomto případě je důležité hlídat si mírně podsazenou pánev. Snažte se přitom nezapírat se pažemi a hlavou do podložky během toho, když máte nohy vzhůru. Ruce i hlavu byste měli držet uvolněně. Cvik si můžete zjednodušit, a to tak, že snížíte úhel v kyčli vzhledem k trupu – nebo si nohy pokrčíte. Dýchejte přirozeně.
  • Strečink svalů

    Video se připravuje ...
    Protahování břišních svalů. • VIDEO: Fitness trénink doma
    Na závěr je důležité si svaly ještě pořádně protáhnout. Osobní trenér doporučuje, abyste drželi hlavu v prodloužení trupu, ramena stáhli k hýždím, dlaně umístili prsty vpřed a pod ramena. "Při cvičení se snažte uvolnit bederní oblast páteře a mírně zaklonit hlavu při zvednutí trupu. Zvedejte trup tak vysoko, jak je vám příjemné," říká trenér.

    Vytvořeno ve spolupráci s Fitness-trenink-doma.cz – portálem "s osobními trenéry do domu" v České republice.

     

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji