Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velikonoční zmatek na tratích. Dejte pozor, jízdní řády ve stanicích neplatí

Autor: Matěj Smlsal - 
22. března 2016
06:12

Pokud vyrazíte tento týden vlakem, připravte se, že pojede jinak, než je napsáno v jízdních řádech ve stanicích. Spolehnout se nemůžete na řády ve čtvrtek, v pátek a v sobotu. Může za to Velký pátek. K jeho schválení státním svátkem se politici dostali až poté, co byly jízdní řády na letošek vytištěny.

„Vývěsné jízdní řády v železničních stanicích nejsou aktualizovány, ale bude na nich umístěno příslušné oznámení,“ uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Tesař.

Luštění, které spoje pojedou a které ne, bude připomínat rébus. Pro Velký pátek totiž neexistuje žádná speciální značka, podle níž by cestující v jízdním řádu poznali, zda daný spoj jede.

Všeobecně platí, že pojedou vlaky, u kterých žádná značka není. Pokud tam ale je, musíte si zjistit, zda znamená, že vlak pojede, nebo ne.

Tady je návod, jak to poznat:

Ve čtvrtek pojedou vlaky, u kterých je uvedená značka všedního dne nebo čísla 10 až 20, 23, 27 a 28. Naopak nepojedou spoje s čísly 21, 22 a 24 až 26.

Na sváteční Velký pátek vyjedou vlaky s čísly 10 až 17, 20, 21, 25, 26 a 27. Naopak na kolejích se neobjeví spoje, které přes sebou mají znak všedního dne nebo čísla 18, 19, 22 až 24, 28 a 29.

V sobotu pojedou spoje se symbolem soboty nebo čísly 10 až 17, 20, 25 a 26. Naopak nevyjedou ty, u nichž je značka všedního dne nebo čísla 18, 19, 21 až 24 a 27 až 29.

Aktualizované jízdní řády najdete na adrese www.szdc.cz. „Změny ve vlakovém spojení byly zapracovány také do internetových vyhledávačů,“ dodal mluvčí Tesař.

Pozor na to, které spoje pojedou, si musíte dát i u autobusových linek.

Dopravci posilují spoje

Vzhledem k tomu, že ve čtvrtek využije veřejnou dopravu více lidí, protože pojedou na prodloužený víkend, posílí dopravci vybrané dálkové spoje.

„Posilové vozy budou vypraveny především ve čtvrtek odpoledne a v pátek ráno. Potom i v pondělí odpoledne a vpodvečer,“ sdělil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Řádově půjde o desítky posilových vozů, pojedou především mezi Prahou a Moravou. Z Ostravy navíc vyjede v pondělí odpoledne i mimořádný vlak Českých drah složený ze dvou souprav CityElefant.

RegioJet neplánuje vypravovat speciální spoje, přidá ale vagony ke stávajícím. „Posílíme vlaky o dodatečné vozy. Do rezervačního systému je vkládáme postupně. Celkem půjde o stovky míst,“ uvedl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Autobusů ale vypraví víc než obvykle. „Nasadíme posily. To znamená, že vedle standardního spoje pojede ještě posilový autobus. Cestující to v systému poznají tak, že místo jednoho autobusu tam budou uvedeny dva,“ dodal Ondrůj.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi