Nejhorší pití pro vaše děti: Nevadí jen limonády, ale také čaje či energy drinky

Nejen sladké limonády jsou pro děti nevhodné
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
1. května  2017 
 06:00

Sycené nápoje a sladké džusy už většina rodičů vnímá jako něco, co by rozhodně nemělo být pravidelnou součástí jídelníčku dětí ani dospělých. A to hlavně kvůli obrovskému množství cukru – jedna lahvička nápoje často obsahuje takové množství, jaké má dítěti stačit na celý den. Existuje ovšem i řada dalších nápojů, které jsou mezi dětmi velice oblíbené a jejichž konzumace je stejně nevhodná. Které byste rozhodně svým dětem dopřávat neměli?

Všichni víme, jak důležité je, aby děti dodržovaly pitný režim, a že nejlepší by bylo, kdyby pily jen vodu. Mnozí z rodičů už se naučili kontrolovat obsah cukru i v pití. Mezi dětmi i mezi rodiči se ale těší oblibě i další nápoje, kde cukr není tou nejhorší složkou. Některé nápoje jsou pro děti stejně nevhodné jako ty sladké. Které to jsou a co jim dát místo toho?

Iontové nápoje pro sportovce

Někteří malí sportovci nosí na tréninky speciální nápoje s tím, že dodají tělu potřebnou energii a minerály. U běžně sportujících dětí ale tyto doplňky nejsou vůbec nutné, všechny potřebné živiny by měly dostat z pestrého jídelníčku. Mnohem lepší je dát jim vodu a dostatek cukrů, vitaminů a minerálních látek například z ovoce: zkuste pomeranče nebo vodní meloun. Ten pomůže doplnit ztracené tekutiny, má dobrý vliv na játra a hospodaření těla s energií potřebnou pro fyzický výkon.

Energetické nápoje

Jsou velice oblíbené hlavně u dospívajících, kteří tak doplňují energii po probdělých nocích nad učením nebo s přáteli. Kromě cukru obsahují i velké množství kofeinu (jedna plechovka přibližně jako jedna káva), případně i dalších látek, jako je například guarana. Tyto látky mají účinky podobné. Zrychlují srdeční tep, nadměrně dráždí neurony, což může vést k různým potížím a křečím. Kromě vysokého množství cukru a podpory vzniku nadváhy taky mohou omezovat chuť k jídlu, a zvyšovat tak riziko rozvinutí poruch příjmu potravy. Nadměrná konzumace pak může způsobit problémy se spánkem, a tím i další obtíže.

Jak okamžitě utišit plačící dítě? Trik zkušeného pediatra, který funguje!

Jak okamžitě utišit plačící dítě? Trik zkušeného pediatra, který funguje!

Tipů a triků na utišení plačícího dítěte jste jistě vyzkoušela a vyslechla mnoho. Podívejte se na to, jak si s miminky poradí Robert Hamilton, americký…celý článek

Nápoje se sníženým obsahem cukru

Snaha snížit podíl cukru v nápoji je určitě chvályhodná, vždycky je ale potřeba podívat se na to, co dalšího pití obsahuje. Může to být například glukózo-fruktózový sirup. Pro výrobce je výhodnější, protože je levnější. V lidském těle se ale chová jinak než klasický cukr a mnohem rychleji se po něm tloustne.

Čaje v lahvích

I když vypadají na první pohled zdravěji než sycené limonády, ve složení si s nimi moc nezadají: obsah cukru většinou bývá také vysoký. Mnohem lepší je čaj uvařit doma a slazení si regulovat sám.

Nevadí jen sladké pití, špatně dopadly i snídaňové cereálie. Více ve videu!

Káva

I když to zní na první pohled zvláštně – ano, některé děti pijí s oblibou kávu s kofeinem. Není výjimkou, že na některých základních školách jsou automaty na kávu. Primárně pochopitelně pro učitele, rodiče a dospělé návštěvníky, nikdo už ale nekontroluje, kdo si v nich kávu kupuje nejčastěji. Mnohé děti základní školou povinné se přiznávají, že jim káva z automatu chutná a pomáhá jim lépe se soustředit. Kofein – jak už jsme uvedli – každopádně nepatří do jídelníčku dětí ani dospívajících.

Bohyně kojení: Kontroverzní a přitom něžné fotky budí pobouření

Bohyně kojení: Kontroverzní a přitom něžné fotky budí pobouření

Fotografka Ivette Ivens je velkou příznivkyní kojení, a to včetně kojení na veřejnosti, které část lidí odsuzuje. Ona se na takovou kritiku rozhodla…celý článek

Otestovali jsme: Dětské sýry jsou pro děti moc slané. Které jim nedávat?

Otestovali jsme: Dětské sýry jsou pro děti moc slané. Které jim nedávat?

Kupujete dětem sýry, protože je to dobrý zdroj vápníku a bílkovin? Tak buďte při výběru opatrní, protože zdaleka ne všechny sýry se pro ně hodí, a…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku