"Jsme na tebe pyšní!" Z dnešních dětí vyrůstají narcisové, budou to mít těžké

"Jsme na tebe pyšní!" Z dnešních dětí vyrůstají narcisové, budou to mít těžké
Pokud budete dítě jen chválit, v životě mu to spíš uškodí
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
29. ledna  2016 
 06:00

Stále více dětí vyrůstá v prostředí napěchovaném chválou. Rodiče – v dobré víře a snaze podpořit potomkovo sebevědomí – již od malička dětem vštěpují, jak jsou výjimečné, talentované a že si zaslouží jen to nejlepší. Ovšem místo toho, aby vychovali zdravě sebevědomé jedince, povede se jim pravý opak. Vychovají narcise, který není schopen mezi ostatními fungovat.

Který z rodičů by nechtěl, aby se jeho dítě mělo lépe, než se měl on sám? V dobré víře se tak snaží dítě maximálně podporovat a budovat v něm víru ve vlastní schopnosti. Pokud ovšem rodiče dítě příliš chválí za věci průměrné, obyčejné a normální, mohou mu tím spíš uškodit. Nevychovají z něj dítě se zdravou sebeúctou, ale egoistického narcise.

Co potřebuje prvorozené dítě? Tohle mu nikdy nedělejte!

Co potřebuje prvorozené dítě? Tohle mu nikdy nedělejte!

Prvorození mají smůlu i štěstí v tom, že na ně mají rodiče dost času. Pořadí, v jakém jsme přišli na svět, ovlivňuje naše schopnosti možná více, než…celý článek

Zasloužíš si víc než ostatní!

Zatímco člověk se sebeúctou nepovažuje ostatní za podřadné, u narcisů je to právě naopak: mají pocit, že jsou lepší než ostatní a že si také zaslouží víc. Na rozvoji narcismu se podle předpokladů podílejí dva faktory: přehnaná chvála v dětství nebo nedostatek rodičovské pozornosti. Výzkum týmu vědců z Amsterodamské univerzity v čele s doktorem Eddiem Brummelmanem potvrdil první teorii. "Pokud rodiče od malička říkají svým dětem, že jsou výjimečné a lepší než ostatní, děti tomu snadno uvěří. To ale nemusí být dobré ani pro ně, ani pro společnost," popisuje doktor Brummelman.

Skvělá vychytávka: Spočítejte si, kdy má jít vaše dítě spát!

Skvělá vychytávka: Spočítejte si, kdy má jít vaše dítě spát!

Jasně, předškoláci by měli spát až dvanáct hodin denně, školáci deset. Jenže jak najít ideální dobu, kdy je zahnat do postele, když jedno usne hned…celý článek

Pokud jsou děti od malička vychovávány ve víře ve vlastní výjimečnost, bývá pro ně střet s realitou hodně drsný. Nedokážou se vyrovnat s tím, že je někdo nepovažuje za středobod světa. A když nedostanou to, co chtějí, reagují agresivně nebo se cítí poníženě. A jsou přecitlivělé. Hrozí jim také větší riziko rozvoje mentálních poruch.

Chválou šetřete

Vypadá to zvláštně, ale ona i chvála může být tak trochu známkou toho, že rodiče na dítě v danou chvíli nemají čas. "Ty jsi ale strašně šikovná," touto větou se dá rychle sfouknout v podstatě cokoliv: dítě přinese namalovaný obrázek, povede se mu jet na kole nebo si najít kamaráda. Vypadá to, že ho rodiče podpoří, tímto ale spíš jen nafouknou jeho ego. Mnohem přínosnější je bavit se s ním o tom, jestli má ze svého výkonu radost, co si o svém obrázku myslí a jak se cítí. Bude to pro dítě mnohem cennější.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku