Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Alkohol v lavicích: Děti chodí do školy omámené, malých opilců je čím dál víc

Počet opilých žáků ve školách stále roste. (Ilustrační foto)
Počet opilých žáků ve školách stále roste. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: sou - 
2. prosince 2015
13:06

Učitelé v minulém školním roce načapali 228 opilých žáků na 68 základních školách. Statistiky středoškoláků jsou ještě varovnější, pod vlivem alkoholu bylo 442 studentů z 58 škol. V porovnání s předchozím školním rokem je počet malých opilců skoro dvojnásobný, upozornila na to MF Dnes.

V minulém roce se zvýšil podíl studentů, kteří přišli do školy buď pod vlivem alkoholu, nebo drog na 32 %. Je to téměř dvojnásobek těch, kteří si takové chování dovolili o rok dříve.  

Takové výsledky nahrávají protikuřáckému zákonu, jehož součástí je i testování žáků a studentů právě na alkohol a drogy bez souhlasu rodičů. Ministerstva zdravotnictví a školství navíc chystají i jednotnou metodiku testování žáků. 

„Obsahem metodiky je stanovení postupu a kritérií pro orientační vyšetření na přítomnost alkoholu nebo jiné návykové látky v těle dítěte ve školách a školských zařízeních. Orientačním vyšetřením se rozumí provedení dechové zkoušky nebo vyšetření slin či stěru z kůže nebo sliznic,“ uvedla pro MF Dnes náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová s tím, že test provede učitel nebo jiný pracovník pověřený ředitelem školy.

Momentálně je vše ve fázi příprav

V případě pozitivního výsledku testu na drogy nebo alkohol se bude muset otestovat i krev nebo moč. Metodika, kterou ministerstva sestavují, bude zahrnovat i návod na pomoc žákům. Ministerstvo na něm spolupracuje s odborníky na závislost. „Pravda je, že jsme ve fázi připrav. Nyní mapujeme terén,“ upřesnila náměstkyně ministryně školství Dana Prudíková.

Některé školy už žáky preventivně testují na drogy. „Testování provádí naše metodičky u vytipovaných žáků s rizikovým chováním. Žádný odebraný vzorek zatím nebyl pozitivní, uvedl pro MF Dnes ředitel Základní školy Otakara Březiny v Jaroměřicích nad Rokytkou. Namátkové testy mají děti od drog odradit. Situaci ale školám ztěžují finance – jeden testovací balíček na drogy stojí osm set korun. 

Alkohol není jediné nebezpečí

Podle výzkumu Pij s rozumem má zkušenost s alkoholem 83 % dětí od 11 do 15 let. O rizicích spojených s jeho konzumací si s dětmi promluvila jen necelá třetina rodičů. Situace není lepší ani u starších dětí. Podle OECD má v Česku zkušenost s alkoholem neuvěřitelných 94 % patnáctiletých. Čtvrtina z nich se dokonce prý opíjí pravidelně jednou za týden. České děti jsou v konzumaci alkoholu na předních evropských příčkách. Předstihly své vrstevníky například z Dánska, Maďarska, Slovinska i Polska. 

„Alkohol přichází dříve, v patách je mu dnes marihuana. První zkušenosti děti mívají často kolem dvanáctého roku,říká dětský psycholog Jan Kulhánek z Psychoterapie Anděl v Praze, který preventivní testování ve školách vítá. Děti k tomu prý často vede buď nezájem rodičů nebo zvědavost a tlak vrstevníků. Právě takové žáky může preventivní testování ve školách odradit.

vi3ol ( 2. prosince 2015 16:47 )

Když jim visí na zdi hradní ožrala, čemu se divit?..taky to chtějí někam dotáhnout!..

Zobrazit celou diskusi