Kouzlo s medem na přivolání toho pravého
Med v lidovém léčitelství
Jak čarovat během roku

Med má mnoho využití a je důležitou substancí slovanské tradice. Pro domácí magii je med nepostradatelný. Pokud pronášíme slova požehnání, pomažeme si rty medem.

Med v domácí magii

Ponoříme se do starých časů, kdy se do pralesních hvozdů vydávali brtníci hledající velesvatý med. Kdy obávaný medvěd byl ctěn našimi předky a bylo mu obětováno jako mocném duchu. To a mnohem víc je spojeno s medem. Med je substance v pravdě tajemná, přinášející okamžitou vzpruhu a sílu.

Sošky DomoVojovů a posvátná místa mazáním medu, poléváním mlékem a olejem nabíjejí zvláštní sílou. Děvčata namazaná medem a posypaná obilím, omytá mlékem dokázala rozproudit krev nejednomu muži.

V den zimního slunovratu se ovocným stromům recitovalo: „Sladkost slunce v tebe seju, úrodu já tobě přeju, sladkost sluncem množenou, v pecnu chleba zrozenou“. Při tomto přání se strom třikrát obcházel, troubilo se na roh, kmen se pomazával medem, ke kořenům se lila krev nebo jablečný mošt a mléko. Kusy chleba se věšely na větve na provázek (my dnes zavěšujeme lojové koule pro ptáky).

Med se dá vtírat do rány, aby se rychleji hojila. Rámy oken a zárubně dveří namazaná medem zase brání průniku nemocí do stavení.

Do krve poraženého zvířete se míchá trocha medu a potom se lije ke kořenům stromů – to aby duše zvířete našla snáze cestu ke světlu.

Oči svatých se mažou medem, aby bohové milosrdně popatřili na naše konání.

Kouzlo s medem: Jak povolat pravou lásku

  • Zapálíte bílou svíčku, kterou před tím potřete třezalkovým olejem.
  • Rty si potřete medem a pomalu promlouvejte k hořící svíci tak, jakoby to byla vytoužená bytost, na kterou čekáte. Je na Vás, co všechno jí pošeptáte, ale čím vroucněji to učiníte, tím rychlejší bude výsledek. Tak budete činit, pokud bude Luna dorůstat každý večer, dokud nedosáhne úplňku – potom už ne! (Proto je vhodné s rituálem započít den po fázi Luny zvané nov.)
  • Je třeba potom počkat na den po novoluní a vše opakovat zase do dalšího úplňku.
  • Svíci nesfoukávejte, ale nasliňte si prsty a těmi ji uhaste, či použijte zhášecí čepičku. Při každém novoluní používejte svíčku novou – tu starou v den úplňku zakopejte do země a zalijte mlékem s kapkou Vaší krve.
  • Kouzlo neslouží k přivolání konkrétní osoby – nelze takto lákat osobu XY, ale je to volání, které vyslyší ta PRAVÁ osoba. Může to být i někdo koho vůbec neznáte. To aby mezi Vámi povstala láska, je již na Vás, zde totiž magie KONČÍ a začíná svět zázraků.
  • Na závěr malé upozornění pro hravé osůbky testující „funkčnost“ různých receptur – jen tak z legrace, to aby ukrátili nudu. Toto kouzlo má v sobě osten! Ten kdo by jej zneužil a volal by z neupřímnosti srdce, může přivolat neštěstí.

Med v lidovém léčitelství

Zánět horních cest dýchacích: Při nemocech se doporučuje užívat med s teplým mlékem  nebo med s citronovou šťávou (šťáva z 1 citronu na 100 g medu), případně jeden šálek komonicového čaje s 1 polévkovou lžící medu.

Máslový čaj: Bolest při polknutí, pálení a škrabání v krku nejlépe zažene tento jednoduchý recept. Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promícháme a ihned vypijeme.

Léčení ran: Med je účinná mast na rány, pomáhá odlučovat odumřelé části tkání a ránu přímo vyživuje.

Úporný kašel: Nastrouhejte a rozetřete křen a smíchejte jej s medem. Užívejte ráno nalačno, hodinu po obědě a večer před spaním po čtvrtině jedné kávové lžičky.

NÁŠ TIP: Jaká kouzla vyzkoušet během roku? Inspirujte se naší infografikou.