Tohle dětem nekupujte! Palmový olej ve sladkostech ničí jejich srdce
- 11. listopadu 2015 10:00
Až zase objevíte levné čokoládové výrobky, neradujte se, kolik ušetříte. Raději se podívejte na obal, a pokud ve složení uvidíte palmový olej nebo glukózo-fruktózový sirup, zase sladkost vraťte do regálu. Protože pokud platí všeho s mírou a sem tam sladkost nevadí, těmto surovinám je lepší se pokud možno vyhnout úplně. Více se po nich tloustne, a navíc škodí srdci a cévám. A ještě jedna věc: nejsou jen ve sladkostech.
Palmovému oleji je těžké se vyhnout
Velkým lákadlem pro vás budou i laskominy, které koupíte svým dětem.Autor: Shutterstock.comJe to možná úchylka, ale miluju arašídové křupky a občas jsem jim nedokázala odolat. Teď jsem se rozhodla s nimi skoncovat, protože obsahují palmový olej, který jíst nechci. Nebylo složité to zjistit, stačilo se podívat na obal. Jenže to jsem nedělala, vědoma si toho, že křupky jsou slaný a kalorický hřích, víc jsem radši vědět nechtěla. Napadlo mě to až teď, když se o palmovém oleji mluví čím dál více.
Nechci ho dávat ani svým dětem, proto jsem začala více kontrolovat i obaly sladkostí – nekupuju je často, ale za smrtelný hřích je taky nepovažuju. Bohužel, protože právě palmový olej si výrobci kvůli nízké ceně a snadnému zpracování tak oblíbili, že je těžké najít něco, co ho neobsahuje. Zjednodušeně řečeno – s jistotou se mu vyhnete jen tehdy, když sáhnete po kvalitní čokoládě nebo po dražších cukrovinkách.
Levný, a proto oblíbený
Čokoládu děti milují, ale dbejte na to, aby jedly co možná nejkvalitnějšíAutor: scomPokud však chcete sladkost, která má stát pár korun, můžete si být skoro jisti, že si kupujete i trochu toho palmového tuku. Bývá v čokoládových tyčinkách, náplních sušenek a podobně. I tam, kde by ho člověk možná nečekal: obsahují ho třeba Oříšková tyčinka s medem First Nice v nabídce Lidlu nebo Hořické trubičky čokoládové od firmy Pravé hořické trubičky. Palmojádrový tuk je coby leštidlo uveden i na obale želé bonbonů Housenky JoJo. Najdete ho také ve spoustě zmrzlin, stejně jako v trvanlivém sladkém pečivu typu vaflí a podobně.
Rostlinný olej, který škodí srdci
Oblíbené čokoládové tyčinky by děti neměly jíst více než jednou týdně!Autor: scomProč vlastně palmový tuk tak vadí? "Palmový olej je sice rostlinným olejem, ale má vyšší obsah nasycených mastných kyselin, které škodí našim cévám, je tedy výjimkou spolu s kokosovým a palmojádrovým. Jsou to sice rostlinné oleje, ale jejich složení je pro zdraví nevhodné. Nasycené mastné kyseliny v těchto olejích zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, a zvyšují tak riziko onemocnění srdce a cév," vysvětluje Pavel Suchánek, který pracuje v Institutu klinické a experimentální medicíny a zároveň je členem Fóra zdravé výživy.
Mizející pralesy
Palmový olej se vyrábí z těchto plodů.Autor: Shutterstock.comNavíc se palmy pro palmový olej pěstují na místě deštných pralesů, používá se při pěstování velké množství pesticidů a ničí se životní prostředí, na což doplácejí například orangutani v Indonésii. Možná není od věci o tom dětem říci, a poučit je tak o tom, že stojí za to si vybírat, co kupujeme a jíme. "Jsem raději pro mléčný tuk od českých farmářů než pro palmový olej převážený přes půl zeměkoule a pěstovaný na půdě po vykáceném deštném pralese," říká k tomu Suchánek.
Kde všude najdete olej z palem
Ve sladkostech je často více náhražek, tuku a cukru než čokoládyAutor: profimedia.czStačil další letmý pohled do regálu, abych viděla, že palmový tuk obsahují například oblíbené Ledové kaštany od Orionu stejně jako piškotový zákusek pro děti Bébé Brumík s mléčnou náplní od firmy Mondelez Czech Republic. Ten navíc obsahuje glukózo-fruktózový sirup. Takových výrobků je v regálech s cukrovinkami spousta. Navíc pokud je někde uvedeno rostlinný olej, může tam být palmový olej rovněž.
Palmový olej se běžně nachází v potravinách, které kupujeme coby zdravější variantu sladkostí - stačí se projít obchodem se zdravou výživou. A číst obaly. Já bohužel uspěla hned, palmový tuk byl jak Chalvě slazené maltitolem od výrobce Natural Jihlava, tak v kokosové tyčince Brigit od firmy Soco.
Sirup, po kterém se přibírá
Uzeniny podle Světové zdravotnické organizece způsobují rakovinu.Autor: profimedia.czGlukózo-fruktózový sirup škodí podobně jako palmový olej. Podle Suchánka se mu připisuje mnoho negativních a rizikových vlastností, přičemž je chybou myslet si, že je to zdravější varianta řepného nebo třtinového cukru – on sám dává přednost spíše cukrům.
Zkrátka glukózo-fruktózový sirup je nevhodný, protože se po něm přibírá více než po klasickém cukru. Záležéí navíc na poměru obou složek, ale ten už se z obalů nedozvíte. Běžně se objevuje nejen ve sladkostech či limonádách, ale i v pečivu nebo uzeninách. Problém je hlavně ve fruktóze. Zatímco sacharózu tvoří fruktóza a glukóza napůl, v sirupu je mnohem více fruktózy.
Zatímco glukóza se v organismu mění na tuk z pěti procent, fruktóza z celých čtyřiceti. Tuk vzniklý zpracováním fruktózy se v těle navíc ukládá nikoli pod kůží, ale mezi vnitřnostmi, a to je mnohem nebezpečnější, protože to přímo souvisí například s rozvojem cukrovky II. typu. Na tu si lze založit už v dětství.
Ani domácím pečením to nemusíte zachránit
...Autor: David HávaChcete se vyhnout rizikům spojeným s kupovanými sladkostmi, a proto sázíte na domácí pečení? Děláte dobře, ale zase: sledujte obaly úplně stejně.
Protože například čokoládové polevy obsahují palmový olej, stejně jako některé čokolády na vaření. Pokud se dá věřit složení, které je uvedeno na obale, palmový olej je například ve výrobku "Na vaření" od Orionu, který všichni kupujeme coby čokoládu na polevy a podobně, zatímco v čokoládě Fin Carré, kterou na vaření prodává řetězec Lidl, není.
Stejná obezřetnost je vhodná v případě, že nedáváte dětem k pití jen vodu, ale kupujete jim šťávy s tím, že jim doma uděláte sladký nápoj sami, třeba i ve slabší koncentraci, než jak doporučuje výrobce. Mnohé sirupy totiž obsahují glukózo-fruktózový sirup.