Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oscarová herečka se opřela do Britů: Jste rasisté, protože nechcete přijmout více uprchlíků!

Autor: lm - 
4. září 2015
15:13

Hollywoodská herečka Emma Thompson (56) se opřela do své rodné Británie. Podle ní jsou Britové rasisté, protože nechtějí přijmout více uprchlíků. Premiér David Cameron uvedl, že Velká Británie odmítá zvýšení povinných kvót.

Oscarové herečce se nelíbí, že Británie odmítá přijmout férový podíl uprchlíků. „Musíme otevřít dveře více uprchlíkům. Když si představím ty tři tisíce uprchlíků v Calais, kteří si vytrpěli nepředstavitelné věci, tak se cítím zahanbeně,“ uvedla herečka v rozhovoru se stanicí BBC. „Máme pro ně spousty místa,“ dodala. 

Emma Thompson obvinila Brity z toho, že to jsou rasisté. „Myslím, že to má co dělat s rasismem. Kdyby ti lidé byli bílí, Evropané, kteří by utíkali třeba před  nějakým diktátorem v Bosně, pak myslím, že bychom se chovali úplně jinak,“ řekla kriticky.

David Cameron podobnou kritiku odmítá. „Samozřejmě že Británie bude nadále přijímat skutečné žadatele o azyl, tedy opravdové uprchlíky. Už jsme přijali pět tisíc lidí, kteří jsou tu kvůli syrskému konfliktu,“ uvedl Cameron s tím, že ale úřady i nadále každého přijatého uprchlíka bedlivě prověří, než mu otevřou dveře do země.

Velká Británie, Irsko a Dánsko razantně odmítly přijmout více uprchlíků, jak žádá Evropská unie. Podle tohoto plánu by Česko mělo přijmout 5513 běženců.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi