Pronajmu dělohu. Zn: Jako náhradní matka. Kolik zaplatíte?

Pronajmu dělohu. Zn: Jako náhradní matka. Kolik zaplatíte?
I v Česku existují případy, kdy se náhradní matkou stala příbuzná ženy toužící po dítěti
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
12. září  2015 
 06:05

Toužíte s partnerem po dítěti. Zkusili jste všechny možnosti oplodnění, ale pořád na dvě čárky na těhotenském testu čekáte bezvýsledně. Adopci podstupovat nechcete, a tak zbývá jediná možnost: najít ženu, která vám dítě donosí. Je to už přes čáru, nebo naděje, díky které se dočkáte potomka? 

Kontroverzní téma náhradního mateřství rozděluje společnost na dva tábory. Jedni v něm nevidí žádný problém, druzí si klepou na čelo. Rozhodně nic mezi.

To, co je ve Spojených státech bráno jako běžná věc (spousta mladých dívek si tak za devět měsíců vydělá víc než za pět let), se u nás považuje za tabu. Naše konzervativní společnost totiž o této problematice nahlas zatím moc nemluví. To dokazují i nepříliš pozitivní reakce osob, jichž se tato záležitost nějak dotýká a které jsem poprosila o názor. Nikomu se do jeho sdělování nechtělo.

Kolik stojí výbava pro miminko? Můžete ušetřit desetitisíce korun

Kolik stojí výbava pro miminko? Můžete ušetřit desetitisíce korun

Koupila byste mu cokoliv, ale je vám jasné, že vaše finance mají své limity. Kolik vás vlastně bude stát základní vybavení, než přijde dítě na svět?…celý článek

Důvod? Cituji: „Příliš citlivé a vyhraněné.“ No ano, to jistě je. Jenže vysvětlete to ženě, která se pokouší otěhotnět jedenáct let, a nic. Říkejme jí Marika. Má za sebou úplně všechny pokusy o vysněného potomka. Od inseminace až po několik neúspěšných umělých oplodnění. Adoptovat dítě nehodlá, chce buď vlastní, nebo žádné.

Kde najít náhradní matku? 

...
...
Autor: Shutterstock
A pak se inspiruje příběhem mladé Polky, která donosila dítě neplodné ženě. Sice z toho pak byl po celém (prudérním) Polsku celkem cirkus, to ale Mariku nezajímá. Je přesvědčená, že takovou ženu najde i pro sebe, pro SVÉ dítě. Dokonce ji má už vyhlédnutou.

„Je to známá mé bývalé kolegyně. Je jí sice čtyřicet, ale to mi nevadí. Ta paní má čtyři děti, rozhodně po pátém netouží a pochybuju, že by toužit začala. Prostě do toho chci jít stůj co stůj. Je to moje jediná šance. Ať to stojí, co to stojí!“

České zákony mlží

I když je Maričino nadšení cítit na hony daleko, s všeobecným povědomím o této problematice (nejen ona) trochu tápe.

Navíc je u nás náhradní mateřství za peníze zakázané, neexistuje ale žádný zákon, který by se zabýval bezplatným náhradním mateřstvím. Tato možnost tedy není ani zakázaná, ale ani povolená.

Institut náhradního mateřství je upravený v novém občanském zákoníku, nicméně pouze ve vztahu k osvojení. „Náhradní mateřství se v České republice nenachází v úplném právním vakuu," vysvětlila nám tisková mluvčí Ministerstva spravedlnosti ČR Kateřina Hrochová. „Jakákoli podrobnější zákonná úprava by musela být připravovaná ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR a po dohodách s ním, do jeho gesce (pověření k výkonu určité činnosti – pozn. red.) totiž spadá zákon o péči o zdraví lidu a zákon o zdravotních službách. V současné době se žádná úprava nového občanského zákoníku týkající se náhradního mateřství nepřipravuje.“

Vadí, když kojenec spí s rodiči v jedné posteli?

Vadí, když kojenec spí s rodiči v jedné posteli?

Naše čtyřměsíční dcera nejlépe spí, když je s námi v posteli? Vadí to? Nebo je to nebezpečné či nehygienické?celý článek

Osudy matek-čekatelek tak závisí na centrech reprodukční medicíny – tedy na tom, zda páru vyhoví, nebo ne. Existují ale i centra, která v odůvodněných případech tuto službu poskytují (například Centrum darování a náhradního mateřství na Klinice profesora Feskova na Ukrajině, kam se ročně obracejí ženy z celé Evropy). Nemálo náhradních matek dítě pro „objednatelku“ donosí převážně z důvodů vyřešení velkých finančních problémů. Ale i v Česku existují případy, kdy se náhradní matkou stala příbuzná ženy toužící po dítěti. 

Jak to vlastně probíhá v praxi? Dítě je počato pomocí umělého oplodnění, otcem je z hlediska zákona muž z páru toužícího po dítěti, matkou náhradní matka. Ta se po porodu dítěte vzdá, dítě zůstane otci, žena z páru dítě adoptuje. 

Příběh, který obletěl svět

Autor: shutterstock.com
Bezdětný pár z Varšavy si „pronajal“ dělohu pětatřicetileté samoživitelky Beaty Grzybowské, které lékaři zavedli oplodněné vajíčko, a ona tak páru mohla porodit – a porodila – zdravého chlapečka.

Jenže už po pár dnech jí začalo dítě chybět a požadovala ho zpět. Právníci rodičů, kterým Beata dítě donosila, z ní ale během velmi krátké doby udělali „psychopatickou emočně labilní samoživitelku, které celou dobu šlo jen a pouze o peníze“ (za donošení dítěte dostala od páru dvě stě tisíc korun).

Beatina obhájkyně zase prezentovala svou klientku jako „statečnou ženu, která se díky své zkušenosti rozhodla varovat ženy, jež se rozhodnou pomoct sobě i druhým“.

Polská agentura Elisabeth, která „pronájem děloh“ zprostředkovává, dala od celé kauzy ruce pryč. Majitelka agentury údajně Beatu před oplodněním ubezpečila, že se do „cizího“ dítěte zamilovat nemůže. Jenže mateřský pud byl silnější a Beata rozehrála o dítě bitvu. „Když jsem se vrátila z porodnice, moje dcerka mě hladila po splasklém břiše a ptala se: ,Kde je bratříček?‘ To byla poslední kapka.“ Štěstí nejdřív přálo Beatě. V Polsku totiž platí novela zákona o rodině, podle které je matkou ta žena, která dítě porodí. Jenže po několika soudních stáních Beata svůj boj o syna vzdala. Důvodem byly její finanční problémy a také fakt, že předložené argumenty proti druhé straně byly údajně nedostačující. 

Sdílej na facebooku
Autor: Dita Černá

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku