Čtyřtýdenní dietní plán! Jak si naklonit hormony na svou stranu?

  • Čtyřtýdenní dietní plán! Jak si naklonit hormony na svou stranu?
    13. srpna  2015 
     06:00

    Ať už za to můžou menopauza, stres, hysterektomie nebo pouhopouhá dědičnost, hormony – spolu s metabolismem – vám dokážou házet pořádné klacky pod nohy při vaší cestě za štíhlejší postavou. Výzkumy ale ukazují, že pokud se naučíte s ženskými hormony správně pracovat, mohou vám při hubnutí pomoct. 

  • 1. týden: Hoďte se do pohody!

    Užijte si lenosti, svět se nezboří!
    Autor: Shutterstock
    Práce, ve které by to bez vás pravděpodobně přestalo fungovat, domácnost, kde fungujete taktéž na plný úvazek, a do diáře se vám nevejde už ani jedna schůzka. Jestli i takto podobně vypadá váš život, pak není divu, že se ve vás kupí kortizol, tedy hormon stresu. Ten tělo vyplavuje ve chvíli, kdy je v neustálém napětí, aby mělo dostatek síly a energie to všechno zvládnout. Akorát že kortizol těsně pracuje s tukem, který ukládá do zásoby, aby organismus měl z čeho čerpat. 

     

    Kortizol podněcuje vaši chuť k jídlu a nutí vás podvědomě sníst toho mnohem více, než když jste v klidu, stejně jako vás nutí naložit si toho na talíř větší porci. Často to bývají jednoduché sacharidy, které slouží jako rychlá zásobárna energie. Jenže v tu chvíli se dostanete do začarovaného kruhu, protože cukry vám zvýší krevní hladinu sacharidů, která opět rychle klesne, což znamená, že budete mít brzy hlad a opět se budete poohlížet po něčem, co se dá sníst.

     

    Abyste se vymanila z područí kortizolu, musíte se snažit snížit míru stresu. Vytiskněte si fotografie, které vás uklidňují, třeba z příjemné dovolené. Jednu si zastrčte za stínidlo ve svém autě a podívejte se na ni vždy, když budete stát v koloně. Další fotografii si dejte v práci nad počítač a uklidňujte se pohledem na ni ve chvíli, kdy budete mít pocit, že opět nic nestíháte. Fotografie si rozmístěte na všechna místa, kde se často ocitáte ve stresu. Až si budete do diáře zapisovat další schůzku, naplánujte si tam i nějakou relaxační aktivitu. Ať už je to odpoledne strávené s dětmi nebo třeba odpoledne v saunovém světě.

     

    Pusťte si vtipné video. Podle studie, která byla provedena na univerzitě v Kalifornii, lidem, kteří se denně upřímně zasmáli, se snížila dlouhodobě hladina kortizolu až o 30 procent. Večer si pak doma udělejte s mužem hezký večer. Začněte masáží, která stimuluje nervy, jež mají vliv na kortizol, a večer zakončete milováním. Čím více endorfinů uvolníte, tím méně kortizolu bude tělo produkovat.

  • 2. týden: Dopřejte si kvalitní spánek

    Podpořte svůj zdravý spánek
    Autor: profimedia.cz
    Realita je neúprosná. Pokud spíte denně méně než sedm hodin, podepíše se vám to na vzhledu. Zakrývat budete muset nejen kruhy pod očima, ale také špíčky na břiše. Ve spánku se totiž uvolňuje hormon melatonin, který reguluje váš denní cyklus a rozlišuje, zda je noc, či den. Výzkumy ukázaly, že lidé, kteří mají málo melatoninu, mají větší problém s produkcí inzulinu. 

     

    Na univerzitě v Chicagu proběhla studie, která zkoumala dvě skupiny. Jedna spala denně osm hodin, druhá pouze čtyři. Ve výsledku ti, kdo měli méně spánku, v odpoledních hodinách bojovali se zvýšenou hladinou kortizolu, takže je opět honila větší mlsná a měli sklony k tomu, sníst toho více, než kolik by skutečně potřebovali. 

     

    Aby tělo produkovalo dostatek melatoninu, musí mít jasně rozdělený denní cyklus na den a noc. Jděte se projít ven, protože melatonin reaguje na světlo, a to denní je pro něj nejlepším nabíječem. Oproti tomu se snažte mít v ložnici maximální tmu, aby bylo jasné, že je noc. Snažte se vyhýbat se všem stimulantům, jako je kofein, po kterých se budete převalovat v posteli a spánek bude v nedohlednu. Místo kávy s kamarádkou se jděte projít, protože pohyb snižuje stres a hladinu kortizolu, které by vám mohly dělat problémy při usnutí.

  • 3. týden: Jezte správně

    Hrstka mandlí dokáže spalovat tuky.
    Autor: Shutterstock.com
    Jíst správně je důležité nejen z hlediska diety, ale může to pozitivně ovlivnit i ženské hormony. Základem jsou celozrnné pečivo, čerstvé ovoce a zelenina, mléčné výrobky, světlé maso, ořechy, semena a zastudena lisované oleje. "Velice důležité je dodržovat hladinu progesteronu a estrogenu v jakési rovnováze. K tomu mohou posloužit potraviny bohaté na fytoestrogeny. Ty se nacházejí v sóje, lněném semínku, řase wakame a brukvovité zelenině," radí výživový specialista Radek Pajič z Bomtonu.

     

    Myslete také na dostatek vlákniny ve stravě, která pomáhá udržet hladinu krevního cukru stabilní. Rozhodně ale zapomeňte na bílé pečivo a další výrobky z rafinovaných obilovin. Ty hladinu cukru v krvi dostávají prudce nahoru, což spustí záplavu inzulinu, hormonu, který transportuje cukr do buněk. Poté cukr v krvi opět strmě klesne a mozek pošle signál do nadledvinek, aby uvolnily více kortizolu.

     

    Stabilitu hormonů z hlediska stravování zajišťují pravidelné a vydatné snídaně. Před jídlem si dejte malé množství bílkovin, které zabrání tomu, abyste se přejedla. Stimulují totiž ty správné hormony, které vyšlou signál, že již tolik nepotřebují. Bohatě vám k tomu postačí hrstička oříšků nebo kousek sýra. 

  • 4. týden: Věnujte se svému tělu

    Chůze je skvělá nejen pro zdraví, ale lze jí i hubnout.
    Autor: Shutterstock.com
    Víte, jak co nejlépe zaktivovat hormony, aby pracovaly ve váš prospěch? Jednoduchým úkonem, a to zavázáním tkaniček. Nesmějte se. Protože ve chvíli, kdy si obujete sportovní boty, je jasné, že se blíží nějaká aktivita, takže se na startovní čáru postaví hormony, které pomáhají spalování tuků, a na střídačku půjdou ty, které podněcují vaše chutě. 

     

    Při pravidelném cvičení se zaktivuje hormon leptin, který drží na uzdě hlad, stejně jako inzulin, který čerpá ze sacharidů a tuků ukrytých v těle. Stačí i trochu svižnější procházka a kromě toho, že si zaktivujete tyto hormony, začnou se vám vyplavovat endorfiny, které posléze aktivují ještě další hormony štěstí, tedy dopamin a serotonin. Kortizol tak nebude mít sebemenší šanci. 

     

    Aby ale tyto hormony podporující hubnutí fungovaly, musíte alespoň 30 minut denně věnovat pohybu. Počítá se samozřejmě i chůze. Proto až půjdete z práce, v rámci správné spolupráce s hormony se projděte. Zbavíte se kortizolu a nastartujete leptin. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji