Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Firmy vydělávají o sto šest: Peníze lidem ale nepřidají, raději investují do strojů

Soukromé podniky vydělávají, jejich zaměstnanci to zatím nepocítili (ilustrační foto)
Soukromé podniky vydělávají, jejich zaměstnanci to zatím nepocítili (ilustrační foto)  (Autor: Svět motorů)
Autor: ula - 
3. srpna 2015
11:34

Zisky soukromých podniků vzrostly oproti roku 2013 o více než 13 %. Jejich zaměstnanci si však nijak výrazně platově nepolepšili. Česká národní banka počítá, že platy v soukromém sektoru sice porostou, lépe na tom ovšem budou státní úředníci. Informaci přinesly Hospodářské noviny.

Zaměstnancům soukromých firem vzrostly platy o pouhá dvě procenta, ačkoliv jejich zaměstnavatelům se dařilo a jejich zisky vzrostly. „Pokud díky současné prosperitě rostou podnikům zisky, měly by se o ně podělit se svými zaměstnanci,“ uvedl pro noviny premiér Bohuslav Sobotka. Podle České národní banky by se měly příští rok zvednout platy až o 4,2 %.

Raději investice do strojů, než lidí

Přes bilion korun investovaly společnosti do strojů, továren a vybavení. Podle odborníků si za to tak trochu zaměstnanci mohou sami. Kvůli krizi české ekonomiky v minulých letech se zkrátka bojí o zvýšení platu říci. Odboráři mají jasno. Chtějí doporučit navýšení platů až o pět procent. Hospodářské noviny oslovily firmy (např. Škoda Auto nebo ČSOB), kolik hodlají zaměstnancům přidat, ty to však nechtěly nebo nemohly prozradit.

Stát je štědřejší, než soukromníci

Už od letošního listopadu se mohou státní zaměstnanci těšit na přidání. Zatím se neví o kolik a kdo přesně si polepší. Nejvíce porostou platy politikům (až o 14 %). Nejméně dostanou přidáno lékaři, učitelé, zdravotní sestry a policisté, ti si polepší o 3 %.

„Zvýšení pro státní zaměstnance je i částečnou kompenzací za předchozí zmrazení platů. Privátní firmy zvýšení mezd v době ekonomického růstu musejí posoudit samy,“ uvedl vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi