Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5 hlavních důvodů, proč uprchlíci touží po Británii. A utíkají i na střechách kamionů

Autor: ČTK, simao - 
1. srpna 2015
16:16

Neváhají lehnout na střechu kamionu a doufají, že se tak dostanou eurotunelem z Francie do Velké Británie. Uprchlíci v Calais stále přibývají, řada z nich se snaží dostat z tamního uprchlického „městečka“ plného stanů a chýší. Proč jsou právě britské ostrovy jejich zemí vysněnou? Tady je pět hlavních důvodů.

Tisíce nelegálních imigrantů ze Sýrie, Eritreje, Súdánu či Afghánistánu se v posledních měsících snaží dostat z Francie do Británie přes přístav Calais a nyní stále více i tunelem vedoucím pod Lamanšským průlivem.

Společnost Eurotunnel, která ho provozuje, od počátku roku ve spolupráci s policií údajně zmařila téměř 40 000 pokusů o nelegální vstup do podmořského tunelu. Agentura DPA shrnula hlavní důvody, proč migranti touží po životě právě v Británii. A to na základě rozhovorů, jež s běženci vedla francouzská katolická charita Secours Catholique.

Nelegální imigranti se mezitím v noci na dnešek opět pokoušeli dostat podmořským tunelem z Francie do Británie. Policie hovoří o asi 300 pokusech, běženci se shromáždili u terminálu, kde se odbavují vlakové soupravy přepravující automobily. Jde však o výrazný pokles oproti předchozí noci ze čtvrtka na pátek, kdy policejní zdroje zaznamenaly nejméně tisícovku zmařených pokusů. Proč se snaží utéct?

Důvod první: Krize kolem azylů ve Francii

Řada uprchlíků by ve Francii klidně i zůstala, jenže doba zpracování jejich žádostí o azyl je ve Francii dlouhá a místo v ubytovacích zařízeních je tu pro méně než polovinu žadatelů. Řada z nich proto končí v uprchlických táborech podobných tomu, který se nazývá Nová džungle. Vznikl u Calais a je složený ze stanů, chýší, palet, kartonů a lepenkových krabic. I žadatelé s platnými dokumenty se přitom ve Francii často ocitnou na ulici. Mnoho příchozích tak žádost o azyl ani nepodává a chce prostě pryč.

Důvod druhý: Hospodářská situace na jihu Evropy

Země jižní Evropy (Řecko, Itálii), kam se většina migrantů dostane ze všeho nejdříve, trápí vysoká nezaměstnanost. Nedostatek pracovních příležitostí sužuje ale i Francii. V Británii naopak nezaměstnanost dosahuje 5,4 % a je tak zhruba poloviční oproti té na druhé straně Lamanšského průlivu.

Migranti tak doufají, že v Británii najdou snáze práci. Mnoho z nich také spoléhá na to, že se díky neexistenci přihlašovací povinnosti snáze ukryjí a budou moci pracovat na černo. Věří prý rovněž, že jim při skrývání může pomoci i fakt, že v Británii neexistuje systém občanských průkazů. Podle francouzských politiků podporuje úsilí migrantů dostat se do Británie také skutečnost, že tamní sociální systém vyplatí každému z nich 36 liber (1385 Kč) na den.

Důvod třetí: Podmínky pro získání azylu v Británii

Británie loni vyhověla 41 % žádostí o azyl, což je mnohem více než ve Francii či Německu. Doba zpracování žádostí je přitom výrazně kratší. Až do Británie se ovšem dostane mnohem méně žadatelů. Podle humanitárních organizací je ale britský azylový zákon stejně přísný jako kdekoli jinde v západní Evropě.

Důvod čtvrtý: Problémy s jazykem a komunita

Nezanedbatelným důvodem je i jazyková bariéra ve Francii a také existence komunity. Pro mnoho cizinců je jednodušší domluvit se anglicky než francouzsky. Mnoho z nich také doufá, že jim v Británii pomohou příbuzní, známí nebo krajané, kteří tam už žijí. V aglomeracích jako je Londýn nebo Birmingham existují velké africké a arabské komunity.

Důvod pátý: Neznalost a země vysněná

Mnoho migrantů nezná pravidla pro získání azylu v EU a neví ani, na koho se případně obrátit. Většinu informací získávají z rozhovorů s jinými migranty. To potvrzují i informace francouzské katolické charity, podle níž vzniklo u většiny migrantů v Calais přání dostat se do Británie jen na základě vyprávění jiných migrantů. Pro mnohé prý ale není Británie vysněnou zemí, chtějí do ní jen kvůli nedostatku jiných alternativ.

Britové však dávají jasně najevo, že uprchlíky nechtějí. Tento týden dali Francouzům na posílení bezpečnosti u terminálu tunelu v Calais sedm milionů liber (269 milionů Kč) a premiér David Cameron v pátek slíbil, že pošle do Calais nová oplocení, pátrací psy a další prostředky, protože stávající situace je nepřijatelná.

donpadre ( 2. srpna 2015 00:28 )

 Nevim na co se ceka!Proc uz ty krysy nezacnou strilet!Bude to jak s cikanama, premnozej se a uz se jich nezbavime!

Zobrazit celou diskusi