Domácí krabičková dieta skutečně funguje

Domácí krabičková dieta skutečně funguje
4. ledna  2015 
 06:05

Potřebujete zhubnout tři až pět kilo za měsíc a nevíte, jak na to? Váš plán má jméno – domácí krabičková dieta. Má několik výhod: sestavíte si ji na míru, uvaříte si to, co vám chutná, a ještě ve srovnání s těmi od specializovaných firem ušetříte. Základem, kterého se musíte držet, je například méně tuku a více vlákniny, stejně tak musíte ubrat sacharidů. Důležité je dodržovat doporučený denní energetický příjem. Pozor však – nesmíte hladovět. 

Nechali jsme pro tentokrát stranou velká novoroční předsevzetí a zaměřili jsme se na cíl, který je zdánlivě jednoduchý: shodit kila, která tu ještě před Vánoci nebyla, a vrátit se zpět k původní váze. 

Mávnout nad tím, že jste přibrali, byste neměli. Stačí línější zimní režim, „roztažený žaludek“ a máte zaděláno na problém. Hladovění ale není ta správná cesta, kila se po téhle „kúře“ zase vrátí, počítejte, že i s úroky. 


Kdo z vás na to má, přátelé

Autor: Thinkstock.cz
Rozumný a zdravý způsob, jak se s nechtěnými kilogramy rozloučit, znáte v podstatě i bez našich rad. Méně jídla, víc pohybu. Tady se zázraky nedějí. Srovnat si jídelníček v poslední době účinně pomáhají takzvané krabičkové diety. Díky připraveným porcím dostává hubnutí svůj řád, navíc jsou jednotlivé dávky vyvážené co do kalorií i výživových hodnot. A to všechno bez práce – ovšem v případě, že slušně zaplatíte. Právě tady ale hodně z vás odradí nemalá částka, kterou je potřeba obětovat. Investice to určitě není špatná, ve hře je vaše zdraví, ale asi se ptáte: můžu si to dovolit? Však už si nějak poradím. 
Abyste na to nezůstali sami, jsme tu s naší nabídkou. Přesněji s návodem, jak si můžete krabičky, které povedou k hubnutí, připravit sami. Pravda, trochu úsilí kvůli tomu budete muset vyvinout, ale za ušetřené peníze a shozená kila to přece stojí, ne? Navíc co se jednou naučíš… Ke krabičkovému režimu se můžete vrátit, kdykoli budete potřebovat. A krabičky se vám budou hodit vždycky, potraviny v nich budete mít uložené a roztříděné podle potřeby. Jak postupovat? 

Připravili jsme pro vás jídelníček na jeden týden. Jídla z jednotlivých sloupců můžete libovolně kombinovat. Aby se vám pokrmy neopakovaly, v posledním sloupci máte tipy, jak je rozšířit o další varianty. 

Tak jako tak platí: jezte malé porce a hýbejte se. 

Spotřebujete tak akorát, zhubnete až jedno kilo týdně

Pro detoxikaci organismu zařaďte do snídaně vajíčka a citrusy.
Autor: Shutterstock.com
Energetická hodnota našeho jídelníčku se pohybuje kolem 6000 kJ. Přitom jednotlivá denní jídla mají průměrně: 

snídaně . . . . . . . . . . . . 1200 kJ

svačiny . . . . . . . . . . . . . . 800 kJ

obědy . . . . . . . . . . . . . 1700 kJ

večeře . . . . . . . . . . . . . 1500 kJ

Při tomto příjmu budete hubnout přibližně jeden kilogram do týdne, takže během měsíce byste měli být na své původní váze (pokud ovšem váš váhový přírůstek nešel do extrému, pak musíte vydržet o něco déle). Když se váha ne a ne hnout, je potřeba příjem upravit, pomoct vám s tím může zdarma například program Sebekoučink na stobklub.cz. 

Recepty jsou jednoduché, ale pochutnáte si 

Celozrnné pečivo se šunkou je skvělou variantou dietní snídaně.
Autor: Thinkstock.cz
Recepty jsou uvedené na jednu porci a volené tak, aby byly jednoduché na přípravu, ale zároveň chuťově zajímavé. Pro uspokojení chuťových buněk milovníků sladkých jídel jsme zařadili i upravené sladké recepty. Kde to bylo možné, jsou ingredience uvedeny na kusy nebo polévkové či kávové lžíce. Pokud si berete jídlo s sebou do práce, přichystejte si ho tak, abyste ho mohli případně ohřát, to znamená, mějte s sebou ještě malou krabičku na ingredience, které se přidávají na teplé jídlo (strouhaný sýr, tvaroh, zeleninová obloha a podobně). 

***

Příprava dá sice trochu práce, ale dost ušetříte za servis. 

Odborná spolupráce: Iva Málková ze společnosti STOB, která pomáhá obézním lidem. Informace pro další recepty získejte v knize Ivy Málkové Hubneme s rozumem tvořivě a v knize Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí. Více na stob.cz. 

Pravidla hry 

1. Pořiďte si pět krabiček na potraviny velikosti 12 x 12 cm a výšky 6 cm. Do nich si budete chystat snídani, svačinu, oběd, svačinu a večeři. 2. Neváhejte investovat do hezkých krabiček, dieta vám bude přinášet radost. 3. Konzumujte jejich obsah v pravidelných intervalech, a co je důležité – nezobejte nic okolo. 4. Pokud vás honí mlsná, zkuste zpočátku talířek zeleniny, učte se mít naplánovanou náhradní činnost (procházka, křížovka). 5. Jíte-li o víkendu doma, dejte si jídlo hezky na talíř – nicméně i tak respektujte „krabičkovou“ velikost porce. 6. Porce jídel, která jíte mimo domov, si zabalte do krabiček s sebou, večeři si připravte do ledničky. Chcete-li mít večer čerstvé jídlo, dejte si do krabičky alespoň všechny potřebné suroviny (např. nakrájenou zeleninu, plátek masa a podobně), abyste jídlo připravili co nejrychleji. 7. Využijte náš variabilní jídelníček a plánujte si jídlo dopředu. Pokud nebudete mít jídelníček naplánovaný alespoň den předem, riskujete, že vás přemůže hlad a přejíte se často méně vhodnými potravinami. 8. Pokud se stane, že z nastaveného režimu z nějakého důvodu vybočíte (například máte oslavu nebo jednoduše zhřešíte), nemusí to znamenat konec vašeho snažení. Ojedinělý prohřešek si odpusťte, ale ihned, jak to jde, se vraťte ke krabičkovému systému.

Kilojouly a kilokalorie:

Tak jako je metr jednotkou délky, je kilojoul (kJ) jednotkou množství energie obsažené v potravinách. Často se můžete setkat i s jednotkou kilokalorie (kcal), vztah mezi oběma jednotkami je 1 kcal = 4,2 kJ. 

Například 100 g okurky obsahuje 70 kJ (17 kcal), zatímco 100 g nivy přes 1500 kJ (360 kcal). To znamená, že tučný sýr poskytne vašemu tělu daleko víc energie než stejně vážící množství okurky, kterou tvoří z velké části voda. 

Buďte v obraze

Orientační energetické hodnoty potravin na 100 g:

50 až 120 kJ . . . . . . . . . . . . . . .zelenina

220 kJ . . . . . . . . . . . . . . . . . .ovoce

400 až 1000 kJ . . . . . . . . . . . .většina druhů masa a ryb, mléčné výrobky

900 až 1700 kJ . . . . . . . . . . . .mlýnsko-pekárenské výrobky, včetně těstovin

1400 až 2000 kJ . . . . . . . . . . .tučná masa, uzeniny, tučné sýry

2200 až 2900 kJ . . . . . . . . . . .sladkosti, chipsy, oříšky

2000 až 3800 kJ . . . . . . . . . . .tuky 


Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji