Dieta

a
b
c
č
d
e
f
g
h
ch
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
ř
s
š
t
u
ú
v
w
x
y
z
ž

Dieta podle DNA

Dieta podle DNA
14. prosince  2014 
 18:49

Tohle je docela vědecká metoda, takže sami od sebe bohužel tuhle dietu moc dodržovat nemůžete. Jejím základem je totiž vyšetření DNA profilu, což je záležitost minimálně několika tisíc korun. Výsledkem je ale dieta na míru. Nebo přesněji – dietní doporučení na míru, přesný rozpis jídelníčku nečekejte. 

Co můžete čekat: vyváženou dietu sestavenou dietním poradcem přesně podle vašeho genotypu.

Výhody a nevýhody: největší výhoda je v několikanásobně vyšší efektivnosti a nastavení výživy pro konkrétní osobu podle genetických predispozic. Pokud tedy držíte rozumnou dietu již delší čas a výsledky nejsou takové, jaké byste si představovali, může pro vás být dieta podle DNA řešením. Nevýhodou je cena, která se i s poradenstvím pohybuje od 10 do 15 tisíc korun.

Podle rozboru vaší DNA můžete zjistit například to, k jakým nemocem jste náchylní, ale také to, podle čeho hubnout. Na základě svého genetického rozboru se dozvíte, ke kterému ze tří základních metabolických typů patříte. Výsledek se určuje v laboratoři podle genů souvisejících s metabolismem. Tyto geny jsou závislé na tom, jakým způsobem a životním stylem žili vaši předci. 

  • První typ je vysokosacharidový a klíčem ke štíhlé linii pro něj je zelenina, ovoce a složené sacharidy v celozrnných produktech.

  • Druhý typ je nízkosacharidový, tito lidé by měli zvýšit podíl bílkovin a tuků.

  • Třetí typ je zónový, kterému spíše než extrémy prospívá pestrá strava.

Kde si nechat testy udělat? Stačí si vyhledat poradce, odeberou vám vzorek slin a počkáte si na výsledky, nejdéle 28 dní. Samotný rozbor však nestačí, s poradcem je třeba probrat i váš životní styl, zdravotní stav, denní režim atd. Podle toho vám pak sestaví individuální hubnoucí plán.

 


Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji