Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vydatné deště přinesly povodně: Na některých řekách hrozí už třetí stupeň!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: dce, ČTK - 
23. října 2014
10:18

Extrémní stupeň nebezpečí! Na jihozápadě Čech začaly ve čtvrtek stoupat hladiny řek. Mnohé se dostaly na druhý stupeň, Otava dokonce na třetí! Během čtvrtka se očekávají další srážky, kterých by v pátek a o víkendu mělo postupně ubývat.

Povodňové ohrožení s vysokým stupněm nebezpečí platí na Klatovsku až do dnešních 18:00. Na Rokycansku a v Jihočeském kraji je pak vyhlášena povodňová pohotovost s vysokým stupněm nebezpečí, platí rovněž do 18:00.

Výrazné srážky se vyskytují zejména na jihozápadě ČR, na návětří Šumavy byly čtyřiadvacetihodinové úhrny 40 až 80 milimetrů. Druhý stupeň povodňové aktivity momentálně hlásí Klabava v Hrádku, Vydra a Litavka. První stupeň povodňové aktivity, takzvaná bdělost, se aktuálně vyskytuje na řekách odvodňujících Šumavu, tedy například na Ostružné nebo Blanici. Hlásí ho také Černá a Stěnava. Třetí stupeň hlásí horní tok Otavy.

Odpoledne se bude situace na horních tocích postupně stabilizovat a hladiny budou kvůli dotoku stoupat na středních a dolních tocích. Srážky budou dopoledne už výrazně slábnout.

A jaké je tedy předpověď na další dny? V pátek bude zataženo až oblačno. Na horách ojediněle déšť, v Jeseníkách a Beskydech zpočátku srážky i smíšené nebo mrznoucí. V Čechách ráno ojediněle mlhy. Během dne ubývání oblačnosti místy až na polojasno. Nejvyšší teploty 8 až 12 °C.

Během soboty nás čeká polojasno, ráno a dopoledne místy, hlavně na Moravě a ve Slezsku mlhy nebo zataženo nízkou oblačností, která se ojediněle udrží po celý den. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C.

V neděli se připravte opět na zataženo nízkou oblačnosti, ojediněle mrholení. Ráno místy mlhy. Zpočátku ojediněle, během odpoledne a večera postupně místy polojasno až skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C.


ivoadler ( 23. října 2014 11:58 )

Třetí stupeň pořád jenom hrozí. Nebylo by načase, aby už došlo k nějaké akci? Ještě, že ve čtvrtek má nadále pršet.

uslepekravy ( 23. října 2014 10:29 )

Je hodně nevyužité půdy. Asi by nebylo od věci vysázet stromy, které by zpevňovaly půdu.

Zobrazit celou diskusi