Pražským Žižkovem se valila voda, ve které se bezmocně zmítala osobní auta. Řidiči marně zápasili s peřejemi, v řeku se změnila Husitská ulice. Jak zoufalý asi byl v ten moment řidič autoškoly, který se dočkal opravdu nezvyklého tréninku. Kolem něj o chvíli později doslova proplul malý Ford Ka. Jeho řidič či řidička se jen marně snažil/snažila zabrzdit. Proud auto unášel dál a dál, stejně jako okolní uvolněné dopravní značení...

Video
Video se připravuje ...

Prahu zasáhly přívalové deště. Tahle silnice se změnila v řeku Video od čtenáře

Divokou řekou se v Koněvově ulici v Praze na Žižkově brodil se svým autem i kameraman Blesk TV Petr Soukup. "Vyjel jsem do ulice a proti mně najednou řeka! Překvapilo mě to. Chvíli jsem jel, ale začalo se mi kouřit od motoru. Na první křižovatce jsem radši z ulice odbočil pryč, jiní řidiči to však zkoušeli projet dál. Kolem byla spousta přihlížejících," popsal Petr. Jak se mu auto na vodě řídilo? "Neměl jsem s tím žádný problém. Jen bylo cítit, že ta voda má fakt sílu," dodal.

Video
Video se připravuje ...

OBRAZEM: Praha má novou řeku! Po bouři se v ní změnila ulice Husitská! Petr Soukup

Zažili jste na vlastní kůži tyhle "pražské peřeje"? Máte vlastní fotky z včerejší bouře nad Českem? Piště na tip@blesk.cz!  

Přesně jak meteorologové slíbili, tak se stalo. Po nejteplejším týdnu letošního léta vůbec, završeném parným víkendem, přišel marast. Českem se prohnaly bouřky, zatopily řadu sklepů, hasičské jednotky musely likvidovat popadané stromy.

Po deštích řešili hasiči problémy také ve vestibulu metra A Můstek uprostřed Václavského náměstí a také v divadle ABC, kde bylo vytopené zázemí divadla, kanceláře, šatny herců i sklady kulis. "Letos to není poprvé, Divadlo ABC bylo zaplavené již 27. května a 7. července," sdělila ČTK mluvčí Městských divadel pražských Tereza Mrzenová.

Dramatická situace byla také u Botiče v Praze 2. Potok, který se mění při přívalových deštích v nebezpečný živel, přiměl k pohotovosti hasiče i zaměstnance povodí. "Ve výpusti na vltavské náplavce se vzpříčilo zábradlí a hladina říčky rychle stoupala," řekla ČTK starostka Jana Černochová (ODS). Do vylití do parku Folimanka zbývalo podle ní 25 centimetrů. Hasiči měli připraveny pytle s pískem, nakonec je ale nepoužili. Zábradlí se totiž podařilo odstranit, výpusť se zprůchodnila a hladina klesla.

Fotogalerie
11 fotografií
Hasiči v Praze vyráželi v pondělí večer a v noci na úterý kvůli silnému dešti a větru celkem k 55 zásahům. Deště poškodily také vodovodní potrubí v Michli, kde se propadla vozovka a bez pitné vody je zde asi 4200 lidí, řekl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. Zásobování lidí pitnou vodou v okolí zajišťuje deset cisteren. 

Také na některých odděleních a klinikách Nemocnice Na Bulovce dnes neteče voda. Důvodem je havárie vodovodního řadu v ulici Bulovka v Praze 8, kde je tak bez vody na 250 odběrných míst. Zda k havárce došlo v souvislosti s pondělními dešti, není jasné.

Českem se přehnala silná bouře: Situace v pondělí 21. července v 19:00
Autor: Meteopress

Výstraha platí dál

Výstraha také před velmi silnými bouřkami a vydatným deštěm platí pro celé území republiky do úterních 20:00. Po pondělní velmi intenzivní vlně bouřek s přívalovými srážkami by však dnes mělo vydatně pršet už jen na Šumavě a v Novohradských horách. V těchto oblastech může do 16:00 spadnout až třicet milimetrů srážek, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Silné bouřky, které včera ochladily řadu míst Čech, však vysoké teploty příliš nesrazily. A v Česku bude proto v nejbližších dnech stále jako v prádelně – teplo a vlhko! „Od začátku týdne nás čeká vysoká vlhkost vzduchu, a díky tomu bude naše pocitová teplota rovna tropickým hodnotám,“ řekla Blesku meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu. Před pařákem se jen tak neschováte. Navíc bude hůř – tropické teploty, které nás drtily o víkendu, se totiž vrátí zase v sobotu. „Nejvyšší teploty se čekají hlavně na východě,“ tvrdí meteoroložka.