Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Štědrovečerní menu ve světě: Co jedí v Německu, Francii, Peru nebo Austrálii?

/
  • Zajímá vás, co jedí na Vánoce ve všech koutech světa? My už to víme
    Zajímá vás, co jedí na Vánoce ve všech koutech světa? My už to víme (shutterstock.com)
    18. prosince 2018 ● 14:00

    Jak se říká - jiný kraj, jiný mrav. Zatímco my nedáme dopustit na smaženého kapra s domácím bramborovým salátem, Australané na Vánoce s oblibou grilují a Rumuni pořádají zabíjačku. Jak se liší vánoční hostiny po celém světě od té naší, české?

    V nedaleké Francii se tradiční vánoční hostina například servíruje až po půlnoční mši a přestože se složení štědrovečerního menu liší region od regionu, nikdy nesmí chybět šampaňské. Italskému stolu zas vévodí panettone - sladké pečivo s rozinkami a kandovaným ovocem.

     

    Naši sousedé z Německa jedí k vánoční večeři buď smaženého kapra, stejně jako my, nebo pečenou husu. Tu v Anglii postupně nahradil pečený krocan. Co ale zůstává, je yorkshirský puding. Ten se od toho našeho ale velmi liší. Jde totiž o malé křehké koláčky, které jsou zvenku křupavé a uvnitř vláčné a podávají se většinou s dušeným masem.

     

    Co jedí na Vánoce například v Peru, na Filipínách, nebo v Rumunsku? Čtěte dál:

  • 1.

    Francie

    Vánoční poleno
    Autor: shutterstock.com

     

    Nejběžnějším předkrmem Le Revellion, tedy tradiční vánoční hostiny, jsou foie gras, ústřice, uzený losos a slané pohankové palačinky. Hlavní chod se skládá z pečené husy s nádivkou z jedlých kaštanů a dalších pečení, jako například hovězí, vepřové nebo jehněčí.

    Tradičním dezertem je vánoční poleno, nebo-li piškotová roláda s máslovým krémem, naaranžovaná a nazdobená tak, aby vypadala jako část větve. Nesmí na ní chybět také marcipánové houby, nebo moučkový cukr reprezentující sněhový poprašek.

  • 2.

    Itálie

    Panettone
    Autor: shutterstock.com

    Tradiční italská vánoční večeře, kterou Siciliáni nazvali Svátkem sedmi ryb, se dnes slaví už spíše jen na vesnicích, avšak stále velmi populární je mezi Američany, kteří původně z Itálie pocházejí. Tradičně se při ní servírovala ryba, ovšem dnes se Italové drží spíše modernějších evropských jídel.

    Klasická vánoční hostina se pořádá na Boží Hod a skládá se z variací italských předkrmů, těstovin, pečeného masa a šumivého vína. Ikonickým italským vánočním dezertem, který má své fanoušky po celém světě, je panettone. Sladké pečivo s rozinkami a kandovanou citrónovou i pomerančovou kůrou. Krájí se na tenké plátky, které se servírují se sladkým krémem vyrobeným z mascarpone a sušeného ovoce.

  • 3.

    Peru

    Tamale
    Autor: shutterstock.com

    Začátek prosince znamená pro obyvatele Peru také začátek Chocolatadas - tedy čas, kdy je potřeba myslet na ty méně šťastné. Kostely po celé zemi tak z darovaných peněz začínají péct panettone a v obrovských hrncích vaří kořeněnou horkou čokoládu, které nabízejí chudým a hladovým.

    Peruánci slaví Vánoce na Štědrý den, kolem půlnoci. Vánoční hostina se neobejde bez masa a hlavní pečení není nic menšího, než krocan, někdy nadívaný čerstvým ovocem. K masu se servíruje jablečná omáčka, saláty a tamales - v páře vařené kukuřičné listeny plněné mletým masem nebo zeleninou. Jako dezert se podávají ovocné koláče nebo marcipán.

  • 4.

    Španělsko

    Polévka z plodů moře
    Autor: shutterstock.com

    Španělé jsou zvyklí večeřet pozdě a nemění se to ani o Vánocích. Tradiční vánoční večeře se ve Španělsku podává na Štědrý večer mezi desátou hodinou a půlnocí. Hostina tradičně otevírají tapas s různými druhy sýrů, uzenin a zeleniny. Před hlavním chodem je také velmi oblíbené podávat polévku z darů moře.

    Jako hlavní chod se podávají malí úhoři, královské krevety a pečené ryby s přílohou z bílého chřestu. Jako sladkou tečku jedí ve Španělsku marcipánové sušenky a churroz - hranolky ze smaženého těsta, obalené v cukru a skořici.

  • 5.

    Argentina

    Masové koláčky
    Autor: shutterstock.com

    Vánoční večeře se v Argentině podává na štědrý den a příliš se neliší od tradiční vánoční hostiny v USA. Jako hlavní chod se běžně podává nadívaný krocan, ale také vepřová nebo hovězí pečeně. Co ale na stole nesmí chybět, jsou slané koláčky plněné masem. Ačkoliv náplně se liší dům od domu, tou nejoblíbenější je hovězí steak nakrájený na velké kostky, společně s vařenými vejci, cibulí a kořením.

    Populárními nápoji ke sváteční večeři je šampaňské, ke kterému se přikusují kousky čerstvého ovoce, jablečný cider nebo ovocné šťávy. Na Boží hod je velmi populární servírovat pečeného páva a jako dezert pak sladký puding.

  • 6.

    Německo

    Vánoční štola
    Autor: shutterstock.com

    Vánoční večeři nemají naši němečtí sousedé na Štědrý večer, ale to pravé hodování si užívají až na Boží hod. Hlavní jídlo se skládá z pečené husy nebo smaženého kapra a jako příloha se servírují brambory, dušené fazolky, zelí, kapusta a kysané zelí.

    Tradičním dezertem je vánoční štola - sladký hřbet s oříšky, kandovaným ovocem, případně kousky marcipánu a posypaný moučkovým cukrem. Bez problému jej kolem vánoc seženete i v českých supermarketech.

  • 7.

    Polsko

    Babka
    Autor: shutterstock.com

    Štědrovečerní večeře se v Polsku podává tradičně bez masa. Pro štěstí do dalšího roku je tradicí nechat u stolu jedno místo neobsazené - slouží pro osamělého cestovatele, který by mohl zaklepat u vašich dveří, protože na Vánoce by nikdo neměl zůstat sám.

    Večeře se zahajuje se rozlomením chleba a nalitím vánočního boršče. Jako hlavní chod se podávají sledi v zálivce ze zakysané smetany a gratinované ryby servírované s vejci na tvrdo a vařenými bramborami. Desert tvoří medovo-makové sušenky, nebo babka - pečený sladký uzel se skořicí.

  • 8.

    Filipíny

    1886886:gallery:true:true

    Jako původně Španělská kolonie jsou Filipíny převážně katolickou zemí, takže si vánoční oslavy náležitě užívají. Ty zde začínají už 16. prosince první vánoční mší. Je to čas, ve kterém pouliční prodejci doslova obklopí kostely a nabízejí věřícím horkou čokoládu a tradiční vánoční jídlo- puto bumbong.

    Pod tímto slovním spojením se ukrývá barvená rýže, vařená a servírovaná v bambusu, ochucená kokosem a třtinovým cukrem. Na Štědrý den po půlnoční mši začínají hlavní oslavy Vánoc. Podává se velká rodinná hostina - středu stolu vévodí šunka pečená na medu nebo rožněné sele. Polévkou je vývar z hovězí oháňky. Jako dezert se servírují takzvané kalamay - lepivá rýže s kokosem, burákovým máslem, cukrem a kokosovým mlékem.

  • 9.

    Austrálie

    Pavlova
    Autor: shutterstock.com

    Pro Australany je prosinec jedním z nejteplejších měsíců v roce, což se pochopitelně odráží i v sestavení vánočního menu. Velmi oblíbené je tak pořádání vánočních grilování, na kterých se objevují snad všechny druhy masa - hovězí, vepřové, kuřecí, ale i krevety nebo jehněčí.

    Některé rodiny slaví Vánoce tradičněji - hostinou z pečeného krocana nebo medové šunky. Jako dezert se podává Pavlova - dort z pečeného krému ze šlehaných bílků, zdobený našlehanou smetanou a čerstvým ovocem. 

  • 10.

    Anglie

    Yorkshirský puding
    Autor: shutterstock.com

    Vánoční jídlo se v Anglii obvykle podává velmi brzo odpoledne na Boží hod, aby se stihlo sníst dříve, než bude v televizi každoroční vánoční projev královny, který začíná pravidelně ve 3 hodiny odpoledne.

    K večeři se připravuje pečená husa, kterou ale v posledních letech masově nahradil krocan nebo také hovězí, doplněné o chlebovou omáčku, klobásky obalené ve slanině a yorkshirský puding, což jsou v podstatě malé pečené koláčky, které mají být na povrchu křupavé a uvnitř kypré a vláčné.

  • 11.

    Švédsko

    Rýžová kaše
    Autor: shutterstock.com

    Ve Švédsku začínají vánoční oslavy už 13. prosince, a sice svátkem svaté Lucie. Tradičně se v tento den nejstarší dcera v rodině obleče celá do bílého, na hlavu si usadí korunku z brusinkových větviček a pohostí svoji rodinu koláčky svaté Lucie (lussekatts) a kávou.

    Oslavy poté pokračují další dva týdny a vrcholí na Štědrý večer, kdy se servíruje vánoční hostina. Ta se obvykle skládá z variací studených nakládaných ryb a studeného masa, včetně tradiční vánoční šunky zvané julskinka.

    Jako teplý chod se podávají masové kuličky, klobásky, červené zelí a karamelizované brambory. Tradičním dezertem je risgrynsgrot, tedy sladká rýžová kaše, která se připravuje s jednou mandlí a teprve poté servíruje do jednotlivých misek. Kdo mandli ve svém dezertu objeví, dostane ještě jeden speciální dárek.

  • 12.

    Dánsko

    Nakládaný sleď
    Autor: shutterstock.com

    Přestože večeře v Dánsku se nápadně podobá té švédské, mají Dáni své národní speciality, na které jsou náležitě hrdí. Například aebleskiver, což je něco jako plněný koblížek, připravovaný ve speciální pánvi a na závěr posypaný moučkovým cukrem.

    24. prosince servírují v Dánsku večeři složenou z pečené kachny nebo husy, obvykle nadívané sušeným ovocem a servírované se silnou hnědou omáčkou vyrobenou z výpečku. Jako přílohu k pečínce podávají červené zelí, karamelizované brambory a svařené víno - glogg.

    Dánským tradičním vánočním pokrmem jsou nejrůznější druhy nakládaných ryb a litry zimního piva.  Tyto takzvané Yule se servírují po dobu celého adventu.

  • 13.

    Rumunsko

    Sarmale
    Autor: shutterstock.com

    Vánoční večeře je v Rumunsku obvykle velkou událostí. V podstatě totiž začíná již 20. prosince a to vůbec ne mírumilovně. Jako pocta svatému Ignáci se totiž poráží prase. Naporcované vepřové poté samozřejmě tvoří základ rumunské vánoční hostiny.

    Pečínka se podává s domácími nakládanými okurkami, připravují se vepřové klobásky a také sarmale, což jsou nakládané zelné listy, plněné rýží a vepřovým masem. Tradičně se v Rumunsku také peče levandulový chléb ve tvaru kříže o který se poté dělí se sousedy, čímž se slaví symbolika obdarovávání.

  • 14.

    Litva

    Kuciukai
    Autor: shutterstock.com

    V duchu pohanských tradic se Vánoce v Litvě neobejdou bez dvanácti chodového menu. Hostina tradičně začíná od okamžiku, kdy se na nebi objeví první hvězda a zavazuje matku domácnosti rozlomit chléb a podat jej každému z hostů.

    Stejně jako v Polsku, i zde je zvykem nechat jedno místo u stolu neobsazené a během hostiny se nepodává maso, ani mléčné produkty. Servírují se ryby, jako kapr, štika nebo sleď a nejrůznější druhy nakládané zeleniny. Jako jedna z příloh fungují kuciukai - malé, sladké pečivo z makového mléka.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy