Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

11 malých tipů pro štěstí: Každý den bude něčím výjimečný

  • Štěstí není jen zlatá muška, kolikrát vám ho navodí i úplně obyčejná situace
    2. prosince 2013 | 13:00

    Krásný okamžik s partnerem, skutečný úspěch v práci, uklidňující důvěrný rozhovor... Necítíte se v těchto momentech opravdu šťastná? Štěstí nemusíte hledat ve výjimečných situacích, ale pár hezkých momentů, které vám vnesou slunce do duše, na vás čeká každý den. Máme pro vás dvanáct jednoduchých triků, které vám zvednou náladu.

  • Dopřejte něco sobě a své duši


    Koupel
    Autor: Shutterstock.com
    Prožila jste náročný pracovní den? Pak je čas udělat pro sebe něco prospěšného – dopřát si třeba vonnou koupel, hezký večer u oblíbeného DVD, novou knihu, na kterou se těšíte. Odborníci vědí, že kdo se umí odměnit, uvědomuje si hodnotu své práce a zná své úspěchy. A to je balzám na duši.
  • Užívejte si přírodu a sluneční světlo


    Podzim je tu, ale léto nám dá koncem týdne velmi vřelé sbohem
    Autor: profimedia.cz
    V zimních měsících trpí tělo nedostatkem UV záření a vylučuje se málo „šťastného hormonu“ serotoninu. A tak: honem ven! I když se vám zdá obloha pošmourná, denní světlo má pořád mnohem větší sílu než zářivky v kanceláři. „Kdo denně stráví čtvrthodinku venku, cítí se mnohem lépe,“ říká psycholog York Scheller z německého časopisu Psychologie dnes.
  • Zkuste malé změny


    S nude matným líčením budete letos na podzim skutečně IN
    Autor: shutterstock.com
    Nemusíte měnit život, jen zkuste najít jinou cestu do práce, kupte si nový svetr s barvou, na niž jste si dosud netroufl a, osmělte se dělat maličkosti, které jste si doteď jen přála. Německý psycholog Heiko Ernst říká: „Nic nám nedělá tak dobře jako pocit, že jsme zlomili všednost.“
  • Hledejte blízkost a dávejte jistotu


    objímání
    Autor: Shutterstock.com
    Nejen u malých dětí vyvolává laskání a mazlení pocit jistoty, také dospělým se při milých dotecích zvyšuje v těle koncentrace hormonů vyvolávajících příjemné pocity. Proto se mazlete se svým partnerem, objímejte přátele, hlaďte kočku nebo psa, které máte doma. Fyzický kontakt vyvolává štěstí a uklidňuje – nejen vás, ale i vaše milované.
  • Dodržujte rodinné rituály


    Rodinná večeře nemusí stát celý majlant.
    Autor: Shutterstock.com
    Společné večeře, pravidelné karetní nebo herní večery, povídání u čaje – bohužel, na tyto aktivity není během všedních dnů moc času. Přesto byste si měla najít chvíle, které ráda a pravidelně trávíte s rodinou – společné rituály. Když trávíte čas se svými nejbližšími, nejenže jste šťastná, ale ve všech členech rodiny roste silný pocit sounáležitosti.
  • Jednoduše zavřete oči


    Spí
    Autor: Shutterstock.com
    Jste unavená? Hodiny jste pracovala? Zasloužíte si trochu odpočinout, například během pauzy na oběd. Víte, že krátký spánek, jenž trvá např. pouhé tři minuty, vás přesto velmi osvěží? Pak můžete s novým elánem zase pracovat.
  • Inhalujte dobrou náladu


    Květina je prostě klasika a potěší každou mámu. V Albertu můžete vybírat například z krásných růží, veselých gerber či magických orchidejí.
    Autor: albert
    Chybí vám vůně letního vzduchu s příměsí květin a ovoce? Kupte si domů velkou barevnou kytici. Pokud nemáte v dosahu květinářství, vsaďte na éterické oleje nebo vonné svíčky. Vůně bazalky podporuje dobrou náladu a dodává nové síly, anýzový olej uklidňuje, pomerančový harmonizuje a růžový uvolňuje tělo i smysly. 8 Poslouchejte „letní“ hudbu.

    Přineste si domů léto! Jak? Úplně jednoduše: poslechněte si CD se svými oblíbenými letními hity a pořádně zesilte zvuk. Pak odhoďte všechny zábrany a tančete a zpívejte s plným nasazením bez ohledu na to, jak dobrá tanečnice nebo zpěvačka jste. Uvidíte, že za chvíli se budete cítit líp.
  • Vneste do života barvy


    Léto patří barvám - v módě i v kosmetice!
    Autor: Shutterstock
    Když je venku zima a šedivo, je čas rozsvítit byt zlatými a oranžovými tóny. Platí to také pro oblečení a vybavení kanceláře. Pestré plakáty, svetry, čepice nebo květiny všechno zútulní.
  • Vychutnejte si recept na štěstí


    Čokoláda
    Autor: Shutterstock.com
    Nemá cenu o tom diskutovat: čokoláda nás dělá šťastnější – zvyšuje produkci hormonů štěstí. Něco podobného ale dovedou i jiné potraviny a koření, např. skořice, muškát nebo šafrán, a také ovoce, jako jsou jablka nebo pomeranče. Vyzkoušejte je místo čokolády, na rozdíl od ní po nich nepřiberete v bocích.
  • Na chvilku se zastavte


    Meditace prospívá životní vyrovnanosti.
    Autor: profimedia.cz
    Ponořte se do sebe, přestaňte tu na chvíli být pro všechny ostatní, přestaňte myslet na povinnosti a na to, co od vás jiní čekají. Benediktinský kněz Anselm Grün tomu říká „svatý čas“. Užívejte si ho denně aspoň pět minut.
  • Začněte se cítit šťastná


    Šťastný život si můžete udělat sami, stačí myslet pozitivně.
    Autor: Shutterstock.com
    Štěstí začíná v hlavě a je otázkou vnitřního naladění. Každé ráno se můžete rozhodnout, jak se chcete cítit. Když si řeknete: „Daří se mi dobře, mám se fajn,“ uděláte velký krok vstříc životní pohodě.
    To, co lidé nazývají ŠTĚSTÍM, je okamžik, kdy přestanou mít strach. Gilbert Pierre Cesbron, francouzský spisovatel.

Autor: oli
Klíčová slova:  štěstí, pocity, relax, pohoda, návod, rada
Diskuse ke článku
.